Krevende smittesporing på Hadeland:

Motarbeides etter dødsfall: - Lyver

Etter et coronadødsfall i et spesifikt miljø, opplever kommunene Gran og Jevnaker på Hadeland for første gang at de blir motarbeidet i smittesporingen.

KREVENDE: Gran kommune opplever smittesporingen etter dødsfallet som krevende. Her fra rådhuset. Foto: Kagee / Wikimedia Commons
KREVENDE: Gran kommune opplever smittesporingen etter dødsfallet som krevende. Her fra rådhuset. Foto: Kagee / Wikimedia Commons Vis mer
Publisert

Tirsdag denne uka fikk Gran kommune på Hadeland melding om et nytt coronadødsfall i kommunen.

En eldre mann, bosatt i Gran, døde etter å ha vært syk med covid-19, men fikk først påvist coronasmitte etter sin død, melder kommunen i en pressemelding.

SERTIFIKAT: Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad om coronapass. Video: Dagbladet TV. Programleder: Jenny Emilie Aas Vis mer

Dagbladet er kjent med den avdøde mannens identitet. Han var en kjent skikkelse i et spesifikt miljø i Norge som forfekter en rekke konspirasjonsteorier og benektet blant annet covid-19-pandemien.

SMITTEVERN: Flere tusen personer samlet seg lørdag 3. april i Stuttgart for å demonstrere mot tyske coronatiltak. Politiet sier de fleste ikke følger smittevernreglene. Video: Twitter/@G_P_L_M. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Lyver til smittesporerne

Det har gjort smittesporingen etter dødsfallet krevende, forteller kommuneoverlegene i Gran og Jevnaker kommune til avisa Hadeland.

- Ja, det er helt klart. Jeg har sagt tidligere at folk må ha de oppfatningene de selv ønsker om myndighetenes pandemihåndtering, og må gjerne være rykende uenige, men det å utsette andre for smitte, er både illegitimt og farlig, sier Are Løken, kommuneoverlege i Gran kommune til Dagbladet.

Han forteller at dette smittesporingsarbeidet skiller seg kraftig ut fra tidligere

- Nå har vi lang erfaring med å håndtere karanteneisetting, isolering, smittesporing og testing. Hele veien har vi møtt forståelse og velvilje hos både de smittede og deres nærkontakter, som raskt har gitt oss fullstendige, og i noen tilfeller supplerende, opplysninger. Rundt dette dødsfallet er vår erfaring her i Gran og i Jevnaker at det har skortet på fullstendige opplysninger, og at det er gitt til dels feilaktige opplysninger. Ikke bare hindrer det vårt arbeid, men det leder oss i feil retning, sier Are Løken, kommuneoverlege i Gran kommune, til Dagbladet.

Kommuneoverlege i Jevnaker, Marthe Bergli, deler Løkens oppfatning.

Jevnaker kommune mener nemlig at fire smittetilfeller i deres kommune, har tilknytning, enten direkte eller indirekte, til smittetilfellet i Gran. Først trodde de imidlertid at smitten kom fra en annen smittevei.

- En ting er å ikke hjelpe oss. En annen ting er når folk lyver om hendelsesforløp, sier Bergli, ifølge avisa Hadeland.

Ber deltakere teste seg

Mannen skal ha hatt symptomer i én til to uker uten å oppsøke helsehjelp, ifølge Gran kommune. De antar at han var smitteførende i sju til dager og hadde betydelige symptomer uka forut for dødsfallet.

Derfor har de bedt alle deltakerne på et eller to arrangementer som kan ha funnet sted på mannens eiendom 26. og / eller 27. mars, om å teste seg.

- Ut fra opplysningene vi har fått, tror vi det har vært et tjuetalls personer til stede, men det er et usikkert anslag fordi vi ikke har noen utsagn fra noen som har vært der, sier kommuneoverlege Løken til Dagbladet.

Gran kommune vet ikke om noen har fulgt oppfordringen om å teste seg.

- Forhåpentligvis vil de teste seg. Man kryssforhører jo ikke de som coronatester seg, og det viktigste for oss er at man tester seg, selv om man har vært på et ulovlig arrangement, sier kommuneoverlegen.

EKSTAORDINÆRT: Immunolog Antony Fauci gikk igjennom data om vaksineringen mot coronaviruset, og kommenterte det han omtalte var «ekstaordinære» resultater. Video: AP / NTB Vis mer

Ulovlig arrangement

Den avdøde mannen var selv arrangør, men etter covid-19-forskriften var arrangementet ulovlig. Det fordi Gran kommune da var underlagt det statlige tiltaksnivået 5A etter covid-19-forskriften, som forbød alle arrangementer, med unntak av begravelser, bisettelser, vielser og dåp.

- Har smittesporingsarbeidet etter dette dødsfallet klart å identifisere noen nærkontakter?

- I ett tilfelle i Jevnaker har vi lyktes med det, men utover det har vi ikke kommet saken noe nærmere, og det er jo et problem. Det kan nok gi opphav til villsmitte hos oss på Hadeland, men også andre steder på Østlandet. Hele coronahåndteringen er jo basert på tillit, at folk følger de regler og anbefalinger som gjelder. Gjør de ikke det, er vi ille ute i den videre håndteringen av pandemien, svarer kommuneoverlegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer