Problemene som venter Charles:

Motbakkekongen

Nesten like mange ville ha foretrukket sønnen William som ny konge, viser Dagbladet-undersøkelse i Norge. Ekspertene enes om at kong Charles står overfor en rekke store utfordringer. Likevel er det håp.

FULGTE MOR: Kong Charles III tok mandag et siste farvel i pomp og prakt med sin mor, dronning Elizabeth II. Foto: AP
FULGTE MOR: Kong Charles III tok mandag et siste farvel i pomp og prakt med sin mor, dronning Elizabeth II. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britenes ny-utropte kong Charles III kan se fram til en betydelig kortere regentperiode enn moren Elizabeth II, som døde i en alder av 96 år og som det i dag ble holdt begravelsesseremoni for i Londons Westminster Abbey.

Helt siden 1952, nesten like lenge som Charles er gammel, har Elizabeth vært britenes høyt elskede dronning.

Den samme kjærligheten vil neppe sønnen oppleve - slik en retorikkekspert var inne på etter den nye kongens tiltredelsestale.

SANG: Kong Harald sang med under «God Save the King» i begravelsen til dronning Elizabeth i Westminster Abbey. Vis mer

- Talen er nok skrevet med tanke på at Charles ikke er like folkekjær som sin mor, sa universitetslektor i retorikk Charlotte Hidle til Dagbladet. Hun kalte kongens posisjon «utfordrende».

Nå viser en spørreundersøkelse InFact har gjort for Dagbladet at kongen har en bratt oppoverbakke også her i landet.

ALVORSTYNGET: Kong Charles ved sin mors båre. Foto: AFP
ALVORSTYNGET: Kong Charles ved sin mors båre. Foto: AFP Vis mer

Arven etter Diana

Av 1000 personer i Norge som ble intervjuet den 9. september, svarte 39 prosent at de mener Charles er den rette til å overta som konge.

At hele 37 prosent av dem ville ha foretrukket Charles' sønn William gir en pekepinn om en popularitet som mildt sagt ikke er på topp.

Kongehusekspert og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Carl-Erik Grimstad, er ikke overrasket.

- Dette er arven etter striden som oppsto rundt Diana. Charles har alltid vært lite populær i Norge etter skilsmissen fra Diana og det som skjedde etterpå, sier Grimstad.

Se og Hørs kongehus-ekspert Caroline Vagle, slår fast at Charles står foran store utfordringer.

- Dronning Elizabeth var limet i familien, sier hun, og påpeker at det dermed blir viktig at Charles greier å ta over denne rollen, og at det nå blir ro i familien.

PREGET: Kong Charles og hans dronning Camilla under bisettelsen i London. Foto: AP
PREGET: Kong Charles og hans dronning Camilla under bisettelsen i London. Foto: AP Vis mer

- Ble folkekjær

Vagle ser slett ikke svart på den nye kongens muligheter til å vinne folkets gunst.

- Det er helt typisk at folk ikke har helt tro på at den nye monarken kan bli like bra som den gamle. Slik var det også da kong Harald tok over tronen. Mange trodde han ikke kunne leve opp til begrepet folkekongen som sin far. Men historien viser oss jo at han ble desto mer folkekjær, sier hun.

Inntil videre synes hun Charles har gjort gode valg, ved at han blant annet inkluderte Harry og Meghan i sin første tale.

- Så gjenstår å se om det bare er akkurat nå i forbindelse med begravelsen de opptrer samlet, eller om de også fortsetter slik, sier hun.

Også Agnes Moxnes, NRKs tidligere kulturkommentator, har tro på at kong Charles i det lange løp kan gjøre det bra.

Da Dagbladet når henne på ei strand i Hellas, har hun trøstende ord til den nye kongen.

KONGELIG AVSKJED: Dronning Elizabeths siste reise var av det rojale slaget. Foto: AP
KONGELIG AVSKJED: Dronning Elizabeths siste reise var av det rojale slaget. Foto: AP Vis mer

Likegyldighet

I Norge, så vel som i Storbritannia, startet Charles´ dalende popularitet med Diana-affæren.

- Allerede ved skilsmissen, oppsto et krav i Storbritannia om at man burde hoppe over et ledd i arverekkefølgen - at William skulle etterfølge Elizabeth. Jeg var imidlertid sikker på at det aldri ville komme til det, sier Carl-Erik Grimstad.

At så mange som 23.6 prosent av de spurte nordmennene svarer «vet ikke» på hvem de ville foretrekke som ny, britisk monark, mener Grimstad er uttrykk for en «could´nt care less»-mentalitet som nok preger mange.

ANSPENT: Kroppsspråkekspert Grethe Holtan har fulgt nøye med og analysert flere av gjestene under dronning Elizabeths begravelse 19. september. Hun gjorde flere observasjoner av hertuginne Meghan. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Står sterkt

Det slo ned som ei bombe da det i januar 2020 ble kjent at prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) skulle få nye roller i den britiske kongefamilien.

Hertugparet hadde bestemt seg for å trekke seg tilbake, og også være økonomisk uavhengige. Samtidig ble det kjent at de ville veksle på å bo i henholdsvis Storbritannia og Amerika.

Temperaturen ble ikke lavere, da hertugparet lettet på sløret om det britiske kongehuset i intervju med Oprah Winfrey i 2021.

Ekspertise har påpekt at å samle kongefamilien blir en av kong Charles IIIs viktigste og mest utfordrende oppgaver i tida framover. For de fleste forståsegpåere mener Meghan Markles inntreden i den britiske kongefamilien har skapt interne problemer og isfront mellom brødrene Harry og William.

- Alt som skaper bråk i kongefamilien går utover populariteten - både når det gjelder kongehuset som sådan og enkeltmedlemmer, sier Grimstad, som likevel ikke tror at Charles står for fall.

- Nå er det likevel slik at kong Charles står sterkt. Det britiske kongehuset skiller seg fra det norske og andre europeiske kongehus fordi det i Storbritannia er et helt adelskap som bygger sin eksistens på kongehuset. Og her snakker vi om mennesker med ekstremt høy innflytelse, både i næringslivet og i politikken.

SPLID: Eksperter mener en av utfordringene kong Charles står overfor er å samle kongefamilien. Forholdet mellom sønnene William (t.v) og Harry er ikke det beste. Foto: AP
SPLID: Eksperter mener en av utfordringene kong Charles står overfor er å samle kongefamilien. Forholdet mellom sønnene William (t.v) og Harry er ikke det beste. Foto: AP Vis mer

Supernova

Grimstad beskriver tronskiftet som en supernova som tiltrekker seg veldig stor oppmerksomhet, som både den britiske økonomien og Storbritannias nye statsminister Liz Truss nyter godt av.

- Charles er spydspissen i denne institusjonen som er vanskelig å se for seg vil forsvinne i Storbritannia i overskuelig framtid, sier kongehuseksperten.

Grimstad ser ikke bort fra at tronskiftet fra Elizabeth II til Charles III vil få enkelte av de 15 samveldenasjonene som har britisk monark til å gå runder med seg selv om framtida.

- Det er allerede kjent at Barbados skal se på hva de vil gjøre nå, og i Australia, som er det største av landene hvor det britiske kongehuset kan stå for fall, er det kontinuerlig debatt. Vi får se, sier Grimstad, og legger til:

- Om Australia faller, er det en viss sjanse for at diskusjonen vil blusse opp i de mindre samveldelandene.

- Hurra for kongen!

Og selv om det skulle gå galt med Samvelde-landene, har Charles grunn til å tro på ei lykkelig framtid.

- Allerede nå bare dager etter han ble konge, ser vi faktisk at han er blitt mer populær blant britene. Skal jeg tippe, vil populariteten øke enda mer etter hvert som han vokser inn i rollen og setter sitt preg på den. Allerede ser vi at han framstår som en mer følsom monark enn sin mor, sier Se og Hørs ekspert Caroline Vagle.

Hun får støtte av Agnes Moxnes.

- Det er et faktum at konger og dronninger blir elsket når de blir gamle, sier NRKs tidligere kulturkommentator til Dagbladet.

- Så det er håp for kong Charles?

- Ja, hurra for kong Carl!, utbryter Agnes Moxnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer