Motbør for CO2-forslag

Forslaget om utvidet CO2-avgift møter motbør i næringslivet og fagbevegelsen, og har små sjanser til å bli vedtatt av Stortinget. Da hjelper det lite med positive signaler fra SV og Naturvernforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet støtter ikke forslaget om en utvidelse av CO2-avgiften, fordi de mener det vil svekke industriens konkurranseevne. I stedet ønsker disse partiene et system med omsettbare kvoter.

Kvoter

En ordning i tråd med Aps forslag innebærer at staten fastsetter en samlet ramme for CO2-utslippene. Innenfor denne rammen tildeler myndighetene utslippskvoter til den enkelte bedrift. Bedriftene kan kjøpe og selge kvoter.

- Regjeringens proposisjon om grønne skatter er ikke miljøpolitikk, men skattepolitikk med bind for øynene, sier Frps finanspolitiske talsmann Siv Jensen. Hun mener at økt CO2-avgift vil ramme næringslivet uten å gi særlig effekt på utslippene.

Høyre støtter ideen om en omlegging til grønnere skatter, men mener dette bør kombineres med redusert skattenivå totalt.

Viseadministrerende direktør Gro Brækken i NHO mener at en ensidig norsk CO2-avgift vil føre til nedbygging av konkurranseutsatt industri i Norge uten at miljøet forbedres. Hun synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke drøfter miljøavgifter i en internasjonal sammenheng. NHO mener forslaget om kvotehandel er et bedre virkemiddel.