- Motbydelig av Lønning

Medlem av verdikommisjonens styringsgruppe, sosialmedisiner Per Fugelli, kaller tidligere biskop Per Lønnings tro på helbredelse av homofile for motbydelig, intolerant og fundamentalistisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg slutter aldri å forundre meg over mangelen på kristent sinnelag blant kristne, tordner Per Fugelli. Han er rystet etter å ha lest gårsdagens Dagbladet hvor tidligere biskop Per Lønning forteller at han har tro på at homofile kan helbredes.

- Det Per Lønning gjør mot homofile, er det verste noen kan gjøre mot et menneske.

- Han kaller friske mennesker syke og krenker dem ved å påføre dem et behandlingsbehov. Den ufølsomheten som ligger i denne type utspill, skremmer meg, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin.

Han frykter at nettopp slike uttalelser kan gjøre homofile syke.

- Folkeskikk

- Lønning og Co. skaper selv et behandlingsbehov ved å gjøre homofili til en sykdom i stedet for å naturlig godta homofile som en del av et stort og mangfoldig fellesskap. Fagfolk skjemmes i dag over at man for 30 år siden faktisk definerte homofili som en sykdom.

- Du mener at Per Lønning er intolerant?

- I aller høyeste grad. Men ikke bare det. Han mangler en alminnelig type folkeskikk.

Verdispørsmål

- Er dette et verdispørsmål?

- Selvfølgelig. Dette er et verdispørsmål av første orden - på linje med rasisme. Det er de samme forkastelige holdningene som ligger til grunn - forakten for annerledeshet. Lønning bryter fundamentalt med en grunnleggende verditoleranse, mener Fugelli.

- Er spørsmålet diskutert i verdikommisjonen?

- Nå er dette så nytt at det har vi ikke. Men det er nettopp slike spørsmål verdikommisjonen prioriterer å arbeide med, sier Fugelli.