Møte mellom majesteter

SABI SABI/Dagbladet: Først var det Sør-Afrikas storbyer med besøk i palass og i slum. Men i går kveld ble kongeparet konfrontert med det originale Afrika. Med tung og høy safaribil fikk kongeparet oppleve dyreliv og natur i Sabi Sabi-reservatet ikke langt fra grensa til Mogambique. Det ble et møte med naturen hvor elefanter og neshorn var høydepunktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er blitt skumring, og viltspeideren som sitter på panseret, sveiper trær og landskap med lyskasteren. Stille gir han signal om at bilen skal stanse. I et kryss mellom to støvete bushveier ligger en hannløve. Den som har sett en løve på tre meters hold og betraktet hvordan kjevene åpner seg i et brøl som går gjennom marg og bein, glemmer det aldri. Kort etter kommer kongeparet og får studere den samme løven.

Absurd riksløve

Kanskje, men bare kanskje, tenker de det samme som oss. At det er absurd at løven er motivet i det norske riksvåpenet. Selvfølgelig bør elgen ta løvens plass som vårt nasjonale symbol. En hannløve i sin beste alder som markerer sin maskulinitet med et brøl som flerrer den bløte natta, er så fjernt fra Norge som vel mulig.

Krydder

Det var en eventyrlig tur kongeparet fikk mens skumring og natt senket seg over bushlandskapet. Landskapet har en bølgende rytme som domineres av halvmeterlangt gras, tornebusker og trær. Lufta er fylt med krydder, fargene utvikler seg ustanselig, og idyllen kan se livløs ut. Men så skjer det: To sjiraffer beveger seg merkelig elegant i landskapet. Impalaer vokter nervøst etter løver, og i en sving står plutselig en kudo (den største gasellen) på mer enn ett tonn.

Harald og Sonja følger nøye med på alt som skjer, og får kyndig veiledning av rangerne fra reservatet. Kongeparet er iført bushhatt med lærreim og det obligatoriske khakiutstyret. Så svinger bilen ut av veien og inn i bushen: Speideren på bilpanseret har sporet en liten elefantflokk på seks dyr. I alt er det 7800 elefanter i dette området.

Sonjas motiv

Den kongelige safaribilen har stanset, og Sonja tar opp kameraet. Motivet er stort. Veldig stort. En hannelefant med en vekt som kanskje er seks tonn, vifter med de enorme ørene og ser på den kongelige ekvipasjen med kloke, rynkete øyne. Den kan med letthet velte den store bilen, men har ikke aggressive hensikter og nøyer seg med gras og blader. Så beveger den seg videre, i en forunderlig elegant og kattemyk gange. Elefanten vet at den er bushens ukronte konge. Verken løve eller leopard våger seg på elefanten.

Ny safari

Tre timer varte kongeparets sørafrikanske safari, men på den tida fikk de med seg tre av «de fem store»: Elefant, neshorn og løve. Da gjensto bare bøffel og leopard, men leoparden fikk de møte på en ekstrasafari under lynende himmel rett før middagen. Etter grillmiddag ute i den afrikanske natta, gikk Harald og Sonja tidlig til sengs. Klokka fem i dag morges la de ut på en ny safari.

MEKTIG MØTE: Kong Harald foreviget møtet med Afrikas herskere.