Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møte mellom USA og Norge om landminer

Norge og USA innledet i dag de første konsultasjoner om hva som skal skje med de amerikanske landminene på lagre i Norge. - Et positivt og konstruktivt møte, var den korte kommentaren fra spesialråd Tarald Brautaset etter samtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var et møte hvor Norge og USA presenterte sine standpunkter. Vi skal drøfte spørsmålene videre på tosidig basis, samtidig som NATO vil ta seg av spørsmål som berører hele alliansen, sa Brautaset etter møtet.

- Jeg vil ikke gå inn på de ulike standpunkter som er kommet til uttrykk under samtalene, sier Brautaset. Ut fra det som skjedde på minekonferansen i Oslo i fjor og senere uttalelser som er kommet fra Washington, er det ingen tvil om at partene står langt fra hverandre.

På direkte spørsmål om Norge gjentok sine krav om at de amerikanske minene på norske lagre må bort, svarte Brautaset kort: - Vi har undertegnet minekonvensjonen, og vi skal gjennomføre konvensjonen.

Ratifikasjon i vår

Brautaset regner ikke med at konsultasjonene med USA vil få noen direkte innvirkning på ratifiseringen av minekonvensjonen. - Regjeringen vil legge fram konvensjonen for ratifisering i inneværende sesjon, sa han.

Både Forsvarsdepartementet og Forsvarets overkommando (FO) var representert i den norske delegasjonen under onsdagens samtaler. Fra forsvarshold er det tidligere understreket at avtaleteksten ikke er god nok, og at det er rom for mange tolkninger.

Dette var det første møtet i en lang konsultasjonsprosess, og spørsmålet om fortolkninger vil være sentralt i den videre prosessen. Etter det NTB forstår vil spørsmålet om de såkalte «smarte miner» og blandete systemer være kinkige spørsmål.

Minekonvensjonen inneholder ingen forbud mot stridsvognminer, men problemet oppstår når disse minene kobles sammen med rene anti-personellminer i et blandet system.

USA tviholder på at landminer er nødvendig for å beskytte amerikanske soldater på internasjonale oppdrag. Trusselen fra den amerikanske kongressen har vært å trekke alle forhåndslagrene ut av Norge, hvis landminene må fjernes.

Samordning

Den amerikanske delegasjonsleder, Eric Newsome, møtte i spissen for en mannsterk delegasjon, men ønsket overhodet ikke å si noe. Han var om mulig enda mer tilknappet enn han var som delegasjonsleder under minekonferansen i Oslo.

Den amerikanske delegasjonen er på en rundreise til europeiske NATO-land der USA har anti-personellminer på lager. Amerikanerne kom til Oslo fra Bonn, og har tidligere vært i Madrid. Reisen fortsetter til London og Roma.

Det er ingen tvil om at de europeiske NATO-landene som har amerikanske miner på sine territorier holder nær kontakt. Mens Norge har insistert på full juridisk kontroll over lagrene, har tyskerne gått den motsatte vei, og presisert at minene er forlagt til baser under amerikansk jurisdiksjon.

Situasjonen for Spania er ikke så ulik Norges med full nasjonal kontroll over lagrene. Men Brautaset ville ikke være med på at det foregår noen samordning av synspunktene i de ulike hovedsteder.

- Vi drøfter forholdet mellom Norge og USA, var Brautasets uvanlig korte kommentar. Men han viste til prosessen i NATO, der det er et ønske om å finne fram til felles standpunkter i synet på landminer. Det er bare USA og Tyrkia av alliansens 16 medlemsland som ikke har undertegnet minekonvensjonen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!