Møte uten mening

RAMALLAH (Dagbladet): Yassir Arafat åpnet armene og takket Thorbjørn Jagland og hans internasjonale sosialistdelegasjon for at de trosset den israelske hæren og kom til Ramallah i går. Men møtet stopper ikke volden, og freden synes langt unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver eneste dag mottar den palestinske lederen delegasjoner og utsendinger fra fjern og nær i sitt hovedkvarter i Ramallah. Der snakkes det om «de tapres fred», om israelernes voldelige handlinger mot det palestinske folket, om et folk i nød. Delegasjonene går ut og inn uten synlige resultater.

For den palestinske ledelsen betyr det at Arafat og informasjonsminister Yassir Abed Rabbo er i Ramallah. Sjefsforhandler Saeb Erekat sitter innestengt i Jenin, mens Abu Ala (Arafats stedfortreder) vanskelig kan forlate hjemmet sitt i Abu Dis.

Lederne kan dermed ikke gjøre annet enn å diskutere på telefon - eller motta delegasjoner fra hele verden, der de sitter «fanget» på hver sin kant av Vestbredden.

Ute i gatene blir palestinere drept. Hver eneste dag.

- Denne beskrivelsen er betegnende for det som skjer. De palestinske myndighetene (PA) har ikke mulighet til å fungere. Galskapen i dette er at israelerne først ødela mulighetene for at PA kunne fungere. Deretter krever israelerne at de faktisk skal gjøre akkurat dette, sier Jagland.

Enten eller

Han håper gårsdagens møte kan bidra til kontakt mellom partene. Det gjorde også de andre deltakerne i delegasjonen, men som en nederlandsk parlamentariker sa etter møtet:

- Det var interessant å være her. Men det tragiske er jo at Arafat og hans folk ikke kan gjøre noe annet enn å sitte og vente på nye delegasjoner. Politistasjonene er borte. De offentlige bygningene er bombet sønder og sammen. De kan ikke gjøre noe annet enn å håpe at noen hjelper dem.

- Dagens situasjon er fortvilende å oppleve. Men samtidig føler jeg at vi har kommet til et avgjørende punkt. Enten må partene begynne på de vanskelige spørsmålene, eller så vil de havne i en helt ukontrollert situasjon, sier Jagland.

Han har inntrykket av at palestinerne i dag har forstått akkurat dette. Men at israelerne holder noe igjen.

- Det er vanskelig å formidle til de israelske lederne at de må tilbake til forhandlingsbordet. De skyver problemene foran seg og håper at USAs utsending Anthony Zinni skal ordne opp i alt, sier Jagland.

Han tror imidlertid ikke at det er mulig å utsette fredsforhandlingene stort lenger.

- Nå er palestinerne klar over at den siste delen av deres frigjøringskamp har startet. Palestinerne har skjønt at de nå er den sterke parten fordi de er okkupert. Nå er det okkupanten som har problemet, konkluderer Jagland.

Mens han og Arafat satt og snakket bak trygge vegger i Ramallah, fortsatte skytingen noen hundre meter lenger unna.

Det voldelige land

Til tross for at israelerne sa de skulle trekke seg ut i Ramallah, var det i går kveld fremdeles mange stridsvogner og soldater på plass.

I Gaza ble tre israelske soldater drept da ei palestinsk veibombe ødela ei stridsvogn som eskorterte en bilkolonne med jødiske nybyggere. En palestiner fra Al-Aqsa-brigaden ble drept i et helikopterangrep nær Tulkarem, og to medlemmer av Islamsk hellig krig ble drept av spesialstyrker.

Samme dag ankom USAs utsending Anthony Zinni det voldelige land. For tredje gang skal han forsøke å overtale partene til å inngå våpenhvile, som FNs sikkerhetsråd vedtok på tirsdag.

Det hjelper heller ikke at den ytterliggående organisasjonen Hamas sier den ikke vil stanse voldsaksjonene.

- Alle palestinske grupper er fast innstilt på å fortsette motstandskampen, sier Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin.

Han viser også til at flere titalls kvinner og barn er blitt martyrer som følge av de siste israelske militæraksjonene i Ramallah og i flyktningleiren Jabalya i Gaza den siste tida.

- Vi vil ikke overgi oss på grunn av disse forbrytelsene. Fienden vil betale en høy pris for dette, er meldingen.

GODE BUSSER: Møtet mellomThorbjørn Jaglandog Yassir Arafat var meget hjertelig. Men begge er nok mer enn klar over at delite kan gjøre meddagens voldeligesituasjon uten atUSA engasjerer seg.
ØKENDE KONFLIKT: Til tross for at israelerne sa de skulle trekke seg ut i Ramallah, var det i går kveld fremdeles mange stridsvogner og soldater på plass i den palestinske byen. En palestinsk mann skyter her mot israelske tanks.