Motekontroll i Iran

Kvinner i høyhælte sko, iført make-up. Men noe skurrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For første gang i det postrevolusjonære Iran har levende modeller fått lov til å delta i et fashion-show, skriver BBCs korrespondent i Iran.

De høyhælte skoa var der. Sminken likeså. Men det som gjorde moteshowet noe annerledes enn de vi er vant med fra Paris og Milano, er at kvinnene var dekket fra topp til tå. Bare ansikt og hender var udekket, melder BBC.

Engstelige kvinner

Moteoppvisningen er en del av det konservative regimets plan om å få flere iranske kvinner til å kle seg mer tekkelig enn mange gjør i dag. Helt siden president Mahmoud Ahmadinejad kom til makta ved valg i august 2005, har kleskodene blitt strammet inn. Sakte, men sikkert.

Da Dagbladet.no var i Iran i februar i fjor, fortalte flere iranere at revolusjonærgarden Basij ved jevne mellomrom har begynt å dukke opp i Teherans gater for å sjekke at landets ungdom kler seg etter presteregimets smak. Flere ganger skal både gutter og jenter som var iført «feil» klær ha blitt slått av basijene, ble vi fortalt.

- Under Mohammad Khatamis styre, ble reglene for hvordan vi kvinner kunne kle oss løst opp betraktelig. Vi kunne ha et lite, løst skjerf på hodet. Ganske stramme bukser og bare ankler gikk også, for de mest vågale. Utviklingen nå gjør oss engstelige, sa en jente i 20-åra til Dagbladet.no i februar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer