Motekontroll i Iran

Kvinner i høyhælte sko, iført make-up. Men noe skurrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang i det postrevolusjonære Iran har levende modeller fått lov til å delta i et fashion-show, skriver BBCs korrespondent i Iran.

De høyhælte skoa var der. Sminken likeså. Men det som gjorde moteshowet noe annerledes enn de vi er vant med fra Paris og Milano, er at kvinnene var dekket fra topp til tå. Bare ansikt og hender var udekket, melder BBC.

Engstelige kvinner

Moteoppvisningen er en del av det konservative regimets plan om å få flere iranske kvinner til å kle seg mer tekkelig enn mange gjør i dag. Helt siden president Mahmoud Ahmadinejad kom til makta ved valg i august 2005, har kleskodene blitt strammet inn. Sakte, men sikkert.

Da Dagbladet.no var i Iran i februar i fjor, fortalte flere iranere at revolusjonærgarden Basij ved jevne mellomrom har begynt å dukke opp i Teherans gater for å sjekke at landets ungdom kler seg etter presteregimets smak. Flere ganger skal både gutter og jenter som var iført «feil» klær ha blitt slått av basijene, ble vi fortalt.

- Under Mohammad Khatamis styre, ble reglene for hvordan vi kvinner kunne kle oss løst opp betraktelig. Vi kunne ha et lite, løst skjerf på hodet. Ganske stramme bukser og bare ankler gikk også, for de mest vågale. Utviklingen nå gjør oss engstelige, sa en jente i 20-åra til Dagbladet.no i februar.

Arabisk inspirert

Moteoppvisningen som nylig ble gjennomført, ble iverksatt for å få iranske kvinner til å skjønne at de kan uttrykke sin individualiltet, også med lange kjortler, vide skjørt og store sjal, skriver BBC-korrespondenten. Ikke alle kvinnene som var på showet var enige i det.

STRENGE KRAV: Presteregimet i Iran er ikke fornøyd med hvordan landets yngre generasjon kler seg. Spesielt ikke i landets hovedstad, Teheran. Disse tre jentene som spiller golf ville trolig fått litt refs, hadde de møtt landets moralpoliti. Foto: Scanpix
STRENGE KRAV: Presteregimet i Iran er ikke fornøyd med hvordan landets yngre generasjon kler seg. Spesielt ikke i landets hovedstad, Teheran. Disse tre jentene som spiller golf ville trolig fått litt refs, hadde de møtt landets moralpoliti. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke at vanlige folk vil like denne oppvisningen fordi klesstilen kommer fra den arabiske kulturen, klager Faranak.

Hennes venn er enig:

- Jeg ser ikke noe interessant her. Når det gjelder både farger og design har vi mye bedre ting; bare se deg runt i gatene av Teheran, og du får se at folk har på seg mye bedre klær, sier hun.

Private rom

I butikkene i Teheran finnes alle klesstiler. Fra svært konservative svarte kjortler og slør, til åletrange topper og jeans. Vercace, DKNY, Gucci.. Alle motemerkene er på plass - og selger godt.

- Vi er selvfølgelig minst like interessert i mote som dere er. Kanskje enda mer, siden vi egentlig ikke har lov til å ha på oss såkalte vågale klær, fortalte en rekke kvinner i en skjønnhetssalong Dagbladet.no besøkte i Teheran.

Kvinnene vi snakket med var innom for å få lakkert negler på hender - og tær. De var ikledd tettsittende klær, med bare mager og store utringinger.

- Det er sånn vi går kledd i det private. Når vi går ut, må vi dessverre dekke oss mer til, fortalte jentene.

Alle fryktet for at det nåværende regimet ville stramme inn kleskodene ytterligere.

Motekontroll

Mange av de unge kvinnene, som er født etter revolusjonen i 1979, aksepterer ikke den offisielle ideen om en islamsk kleskode. Det prøver altså landets politi og politikere nå å gjøre noe med. Nå håper de at kontrollerte moteshow kan utdanne kvinner til å gå i mer konservative klesdrakter.

- Vi ønsker å guide våre designere til å møte behovet i vårt samfunn. Vi ønsker ikke at de skal få ideer om mote fra satelitt-tv, forklarer Sardar Ansari, som jobber i det iranske politiet, til BBC.

OGSÅ FOR MENN:</B> Det er ikke bare kvinnene som får kjeft for usømmelig klesstil. Også mange av landets unge menn får unngjelde. Så også de av landets fotballspillere som har for langt hår, ifølge presteregimets mening.