Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Motemat gir vondt i magen

Tiden med ihjelkokt mat er over. Men den nye trendy maten bringer med seg nye helsefarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sushi er inn og den korrekte grønnsaken er økologisk. Men den nye maten og nye oppskrifter som ikke krever gjennomstekning bringer med seg nye farlige bakterier, melder Verdens Gang. Disse bakteriene kan i verste fall føre til døden.

- Andelen nordmenn som blir syke av bakterier gjennom mat og drikke har økt betydelig de siste åra, sier professor og forskningsjef Georg Kapperud ved Statens institutt for folkehelse.

Salmonella er den mest kjente av de farlige matbakteriene, men en annen plagsom bakterie er på frammarsj. Campylobakteriene som kan gi diaré, magesmerter, blod i avføringen og høy feber, har økt med 19 prosent fra 1998 til 1999. Det viser tall fra Folkehelsa. I følge Verdens Gang ble 2027 personer syke av Campylobakteriene i fjor. Bakterier i mat er særlig farlige for barn og eldre med svekket immunforsvar.

EHEC, en av de farligste bakteriene, øker også, sier Kapperud ved Folkehelsa til Verdens Gang.

Denne bakteriene kan føre til nyresvikt og er en av de bakteriene som krever mest liv.

Bakterier drepes ved steking og koking, og derfor advarer eksperter nå mot nye matvaner som sushi, eller rå fisk.

Kapperud sier til Verdens Gang at han ikke kjenner til at noen har blitt syke av sushi i Norge, men han advarer generelt mot rått kjøtt, enten det er fisk, kylling eller annet kjøtt. Han advarer spesielt mot produkter av kjøttdeig som ikke er helt gjennomstekt.