Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Motemobilen som it-sjefen elsker

Men hvor bra er den?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer har jeg testet Blackberry Curve 8900 Smartphone i noen uker.

Og det er en fantastisk bra telefon på mange måter.

Som en tysk bil
Telefonen er et lite mesterverk av en dings. Den virker like godt sammenskrudd som en dyr tysk bil, og alt ved den virker robust og riktig og lekkert laget. Det er en grunn til at denne canadiske dingsen har 28 millioner brukere.

Telefonen ble en stor hit i USA ved at den hadde push-tjeneste av epost allerede i 2002. Dermed kunne du stille inn mobilen til å riste eller gi et lite pip hver gang det kom en ny melding i innboksen.

Telefonen har også en helt fantastisk skjerm, og et hjul til å bevege musepekeren med som mange av konkurrentene helt klart kan lære noe av. Og den har fullt tastatur.

Jeg ble ikke helt komfortabel med tastaturet, som har dårlig støtte for norske bokstaver. Men de som har brukt den mer enn noen uker, vil nok venne seg til det. Men den store skjermen likte jeg veldig godt. Den er rett og slett sylskarp.

Det som etter min mening er det store ankepunktet mot telefonen, er at den ikke tillater at du installerer programvare som ikke er godkjent av Blackberry.

Kontroll
I en tid hvor iPhone lar de som vil utvikle programvare for telefonen, og Google Phone og Palm lager telefoner hvor alle utviklere i verden kan lage løsninger selv, er Blackberry skrudd sammen for kontroll og sikkerhet.

Det føles rett og slett litt gammeldags.

Nå er det slik at det finnes en haug av programmer du kan installere på Blackberry. Men for å forklare det hele tydeligere.

Jeg har hatt epost fra Googles Gmail  på mine mobiler i flere år, og de har også en programvare du kan laste ned som gir beskjed når det kommer ny epost.  Dette er programvare du enkelt installerer selv.

De aller fleste mobiltelefoner kan ta imot mail på samme måte som Blackberry via Microsoft Exchange eller en gmail-applikasjon.

Åpne standarder
For å illustrere hvordan Blackberry ser på sikkerhet, så tillot de Google Apps på sine mobiler først nå i høst. Flere år etter altså.

Dette skiller seg fra iPhone, og Android-telefonene. Sistnevnte er mest kjent via HTCs mobiler, og nå nylig med Motorolas Droid.

Android-plattformen er et operativsystem fra Google, hvor utviklere fra hele verden får tilgang til kildekoden og kan lage nye tjenester til mobiler. Dette sørger for svært høy fart i utviklingen, og åpner helt nye muligheter for de med gode ideer.

Også på iPhone må ny programvare godkjennes før brukerne får tilgang til programvaren, men det skjer fortløpende. På Android-telefonene er det ingen slik kontroll.

Treg på nett
Blackberry Curve 8900 Smartphone har ikke 3g, og er derfor litt treg å surfe med. Den har imidlertid et strålende kamera, og wifi. Men på min tur i sommer hadde jeg problemer med å få den til å fange opp wifi-nettverk. Jeg hadde også med meg en gammel Nokia parallelt, og den fanget opp wifi-nettverket enkelt.

Blackberryen hadde også en tendens til å gi meg beskjed om at det var problemer med mailserveren og at jeg derfor ikke kunne lese mailen. De sendte faktisk denne feilmeldingen på mail, ganske fornøyelig egentlig. På Nokiaen fikk jeg opp mailen. Årsaken er nok at Blacberry har en egen servertjeneste hvor bedriftene kopler sitt epostsystem på.

ELSKER SIN BLACKBERRY:  President  Barack Obama. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jason Reed
ELSKER SIN BLACKBERRY: President Barack Obama. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jason Reed Vis mer

Jeg spurte like godt IT-sjefen i Dagbladet, om hva som er bra med Blackberry. Han er en ivrig tilhenger av den.

Han skriver blant annet:

Blackberry benytter seg av en servertjeneste som kobles mot bedriftens epostsystem.  Når det er gjort er jobben med å håndtere Blackberry brukere ekstremt enkel - logg inn på server - velg en epostkasse bruker - tast inn et valgfritt aktiveringspassord, plukk opp et nytt apparat - tast inn epostadresse og aktiveringspassordet - velg activate - ferdig!

IT-sjefen blir helt
Han peker også på at Blackberrys servere komprimerer datatrafikken, og dermed skal få ned regninga på datatrafikk.

Og så legger han til:

Blackberry er så langt den eneste mobilplatformen som har tatt inn over seg kompleksiteten i å administrere en flåte med mobiltelefoner. 

Men han har et poeng til:

Blackberry har en viss myteomspunnet aura.  Og når medarbeidere får blackberry får it-sjefen heltestatus! Og er det noe ellers utskjelte it-sjefer trenger så er det litt heltestatus!

Hvordan velge riktig mobil
Det finnes trolig ingen oppskrift på hva man skal se etter når man skal kjøpe seg en ny mobil. Konklusjonen blir derfor todelt. For alle dere som vil ha en kul mobil, som driftes av IT-sjefen, og hvor du ikke er så ivrig på å legge inn mer programvare selv, er dette en telefon som faktisk føles som en solid  og kul mobil.

Selv om utvalget av programmer er begrenset på en Blackberry, finnes det likevel en haug av programmer som er godkjent for telefonen, og er du ikke den som absolutt skal ha det siste, så er det godt nok.

For å illustrere, jeg bruker gratistjenesten fra zyb.com for å ha backup på kontaktene på mobilen. Jeg satte opp Blackberryen, og lasta inn noen hundre kontakter via zyb på noen minutter.

Syntes du det er gøy å kunne legge inn programvare selv, er det nok andre mobiler som lokker mer. Jeg er i denne siste gruppen.

Vil du likevel ha en Blackberry, anbefales nettstedet Crackberry.com, hvor du altså får oppskriften på hvordan du lurer IT-sjefen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media