Stortingets siste møte før valget:

Møter alle opprørssakene i Stortinget i dag

På det siste stortingsmøtet før valget vil Rødt «ta opprøret til stortingssalen» og få de folkevalgte til å stemme over nesten alle de vanskelige sakene på den politiske agendaen.

VIKAR FOR SIV: Statsminister Erna Solberg (H) møter som vikar for finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget i dag og må svare for opposisjonens kritikk av regjeringens politikk. Foto: Gorm Kallstad / NTB scanpix
VIKAR FOR SIV: Statsminister Erna Solberg (H) møter som vikar for finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget i dag og må svare for opposisjonens kritikk av regjeringens politikk. Foto: Gorm Kallstad / NTB scanpixVis mer

Stortinget har i dag sin siste møtedag før de tar sommerferie, og siden høstsesjonen ikke starter før i oktober er det også siste stortingsmøte før valget.

På programmet står blant annet behandlingen av revidert nasjonalbudsjettet.

Finansminister Siv Jensen er sykmeldt med influensa. Det er derfor statsminister Erna Solberg som må inn som vikar for å forsvare budsjettet.

Det ser Bjørnar Moxnes og Rødt sitt snitt til å utnytte.

- Tar opprøret til Stortinget

De vil konfrontere statsministeren og resten av Stortinget med alt som finnes av politiske hodepiner.

- På felt etter felt blir resultatene av seks år med blåblått styre stadig tydeligere, og folk liker ikke det de ser. Forskjellene mellom folk øker og skaper misnøye landet rundt.

– For å ta opprøret inn i stortingssalen før valget, stiller Rødt en rekke forslag før Stortinget tar sommerferie. Vi vil presse partiene til å måtte ta stilling i spørsmål flere av de nok ønsker at skal forbigå i stillhet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Ni forslag

Til sammen fremmer de ni forslag som skal vise hvor de ulike partiene står i det Rødt kaller «store opprør og folkelige bevegelser».

– Vi har en bunadsgerilja, et bompengeopprør, kraftopprør mot mer strømeksport, og et distriktsopprør mot nedleggelser, sentralisering og velferd på anbud. Vi har klimastreiker og voldsomme vindkraftprotester. Folk reagerer på det brutale forsøket på utsendelse av en familie fra Trondheim til Afghanistan. Vi har AAP-opprør og økende forskjeller, sier Moxnes, som sier han gleder seg til høstens valg.

–Jeg gleder meg fordi jeg tror det blir en tydelig beskjed fra det norske folk til den norske regjering om at dette er vi ikke med på lengre. Folk godtar ikke at jo rikere vi blir som samfunn – jo større blir forskjellene mellom folk, sier han.

- For mye oljepenger

Også Arbeiderpartiet angriper regjeringen for økte forskjeller. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen bruker for mye oljepenger uten å skape nye arbeidsplasser og øke sysselsettingen.

- Regjeringen gir skattekutt til de rikeste. Sykehusene får for lite, og kommunene har ikke fått økte overføringer de tre siste årene tross økte oppgaver. Mange kommuner får det trangere, akkurat når de får enda flere eldre som trenger omsorg. Det er gal politikk, og noe vi vil kjempe mot, sier Støre til Dagbladet i dag.

Han mener også at regjeringen svekkes av interne kamper.

- Vi har en regjering som halvveis i perioden bruker mer tid på å demme opp for hverandre enn på hvor de skal. Intern strid svekker styringen av landet, sier Støre til Dagbladet.

- Klassisk Ap

Kritikken avvises derimot av Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim.

- Dette er Arbeiderpartiet og Støre i klassisk stil. De kritiserer regjeringen for å bruke for mye penger, samtidig som de selv foreslår å bruke enda mer. Det er vel bare Støre som klarer å både mene at det brukes for mye penger og at alle får kutt. Ap under Støre har gått fra å være en ørn til å bli en værhane som kun er opptatt av kritikk, uten å fremme alternativ politikk, sier Asheim.

Han sier det viktigste tiltaket for økt velferd og små forskjeller er at flere mennesker har en jobb å gå til.

- Den registrerte ledigheten har ikke vært lavere på 10 år. Bare de siste tre årene er det blitt om lag 95 000 flere sysselsatte, sier Høyre-politikeren.