Møter Amnesty

Diskuterer trolig muligheten for politisk asyl i Russland

VIL UT : Varsleren Edward Snowden kan komme til å bite i det sure eplet, og søke politisk asyl i Russland. Foto: REUTERS Scanpix
VIL UT : Varsleren Edward Snowden kan komme til å bite i det sure eplet, og søke politisk asyl i Russland. Foto: REUTERS ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varsleren Eduard Snowden møter menneskerettighetsaktivister og advokater på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva i ettermiddag.

Møter mange Det er den ettersøkte Snowden som selv har tatt initiativet til møtet, som foregår i transitt-delen av flyplassen, der Snowdon har sittet isolert i to uker.

- Jeg fikk en invitasjon klokka 16. 30 i går på Sjeremetevo. Han sendte invitasjoner, ikke bare til meg, men til en rekke andre menneskerettighetsaktivister, sier den profilerte menneskerettighetsadvokaten Genrik Reznik til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Til Radio Free Europe sier Reznik at han tror grunnen til at Snowden har invitert menneskerettighetsmiljøet i Moskva er at han vil diskutere muligheten for å søke om politisk asyl i Russland.

Har trukket søknad Han trakk en søknad om asyl til Russland i forrige uke fordi Russlands president Vladimir Putin ila Snowden munnkurv. Det var en betingelse for å kunne oppholde seg i Russland at Snowden «ikke snakket negativt om våre amerikanske partnere», sa Putin.

Amnesty International, Human Rights Watch, en representant for FNs høykommissær for flyktninger, og flere prominente jurister er invitert til møtet klokka 17. 00, lokal tid, 15. 00 norsk tid, idag.

Edward Snowden har sittet landfast på transitt-delen på Sjeremetevo-flyplassen etter at han kom dit på flukt fra Hong Kong for to uker siden.

Han er på flukt fra amerikanske myndigheter etter at han avslørte at sikkerhetsorganisasjonene CIA og NSA overvåker nett- og telefonbruken til folk over hele verden.

Bruker alle midler Snowdens muligheter til å komme bort fra Moskva blir mindre og mindre selv om han har fått tilbud om politisk asyl i Venezuela. USA har presset land etter land til å nekte Snowden asyl.

USA ser ikke ut til å sky noe middel for å få tak i Snowden. I forrige uke ble flyet med Biolivias president Evo Morales tvunget til å lande da det fløy over østerriksk luftrom, fordi amerikansk etterretning hadde mistanke om at Snowden befant seg ombord på flyet til den bolivianske presidenten. Han fløy over Europa etter at han hadde vært på et møte i Moskva.

Det kan derfor hende at Snowden ikke har noe annet valg enn å bli i Moskva, hvis han skal slippe ut av transittavdelingen på Sjeremetevo-flyplassen. Flyplassen Sjeremetevo eies av den russiske stat, og flyplassadministrasjonen bekrefter overfor russiske medier at møtet vil finne sted der.