Møter Bush i Det hvite hus

Kongeparet er invitert på lunsj i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er andre gang Harald er offisiell gjest i Det hvite hus som norsk konge, men som liten prins under den annen verdenskrig besøkte han ofte presidentboligen. Også dronning Sonja har gjestet Det hvite hus en gang tidligere.

Mandagens lunsj er utvilsomt høydepunktet på den mer offisielle del av kongebesøket, og det hører til sjeldenhetene at et statsoverhode uten politisk innflytelse blir vist en slik ære av USAs president.

Kongen har flere ganger under oppholdet i USA understreket de sterke bånd mellom Norge og USA - også før bruddet med Sverige i 1905.

USA var det fjerde landet som anerkjente Norge diplomatisk i oktober 1905, og Norges første sendemann til utlandet dro til Washington.

Andre hjem

Kongen betrakter USA og Washington som sitt andre hjem, og selv om Det hvite hus er utbedret og utvidet siden han vanket der som liten prins, vil han sikkert kjenne seg igjen.

Hvilke spørsmål kongen vil snakke med president Bush om velger kongen å beholde for seg selv.

Heller ikke utenriksminister Jan Petersen ville før helgen gå ut med om han vil ta opp brennbare spørsmål med presidenten.

- Men det er min erfaring at det ikke vil være vanskelig å finne samtaleemner. Dette er ikke anledningen for bare tørrprat, mente Petersen. Hvis president Bush er blitt skikkelig briefet av sine rådgivere, vil også han ha spørsmål å ta opp.

Selv om forholdet mellom USA og Norge alltid har vært nært og fortrolig, i alle fall siden den annen verdenskrig, har enkelte gnisninger og politisk uenighet ikke vært til å unngå.

Både laksetoll, dødsstraff og synet på atomvåpen i NATO har fra tid til annen ført til heftig debatt mellom de to hovedstedene.

Under den kalde krigen ble USAs interesse for nordområdene fremstilt som en styrke for Norge, men i de senere år har disse områdene ikke lenger hatt den samme strategiske verdi for USA som tidligere.

Lang tradisjon

USAs tredje president Thomas Jefferson var den første som tok bolig i Det hvite hus i 1801. Men noen år senere ble presidentboligen stukket i brann under krigen med Storbritannia i 1812.

Etter at brannskadene var utbedret har alle amerikanske presidenter hatt fast tilholdssted i Det hvite hus. Kongeparet kommer til en tradisjonsrik bolig der mang en beslutning av global betydning er blitt tatt.

I de senere år, og særlig etter 11. september 2001, er sikkerhetstiltakene rundt presidentboligen blitt svært omfattende og turistene har problemer med å komme nært nok til å få tatt sine tradisjonelle fotografier foran Det hvite hus.

Mange besøkende i Washington blir skuffet over hvor lite Det hvite hus er der det troner på en liten høyde.

Men mye av kontorområdene ligger under bakken og er ikke synlig for den vanlige turist.

Det er heller ikke lenger ordinære omvisninger i presidentboligen for publikum, og denne innskjerpingen av sikkerhetstiltakene henger nært sammen med terrorangrepene for snart tre og et halvt år siden.

(NTB)

USA-BESØK: Her får kongeparet en omvisning i den norske sjømannskirken i Houston på torsdag.