Møter Castros menn

HAVANNA (Dagbladet): - Kulturen har spilt en viktig rolle i demokratiseringen i mange land i Latin-Amerika, sier Turid Birkeland som lørdag kom til Cuba på offisielt besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er naturlig når vi innleder et kulturelt samarbeid med Cuba å ta opp menneskerettighetene, sier Birkeland. Hun satser på en åpen dialog med Cuba, ikke på straffetiltak. Hun understreker at hun taler til kubanerne på vegne av Norges regjering, altså ikke bare som kulturminister, for hennes besøk er et ledd i Norges utenrikspolitiske engasjement overfor Fidel Castros Cuba. Den norsk-kubanske dialogen har intet mindre enn demokratisering av Fidel Castros rike som mål. Birkeland skal følge opp statssekretær Jan Egelands besøk på Cuba i 1995 og utenriksminister Roberto Robaínas besøk i Norge i februar i fjor.

Møter Fidel?

Under besøket skal Birkeland og hennes følge av norske diplomater finne ut om tida er moden for et besøk av utenriksminister Bjørn Tore Godal.

- Jeg kommer til å ta opp menneskerettighetenes vilkår med alle de kubanske lederne jeg skal møte, sier Birkeland.Hun skal møte kulturminister Abel Prieto, presidenten Ricardo Alarcón i nasjonalforsamlingen og fungerende utenriksminister Jorge Bolaños. Men det er ennå usikkert om Turid får møte "onkel" Fidel. Hans dagsorden har det aldri vært noe menneske forunt å vite på forhånd.

Engasjement

- Når vi snakker om kulturelt samarbeid, dreier det seg ikke bare om et snevert kunstnerisk samarbeid, men et bredt politisk engasjement. Kubanerne har vært svært velvillige og åpne overfor Norge så langt. Interessen for dette besøket har bekreftet det, sier Birkeland. Og da hun kom til Havanna ble besøket omtalt på førstesida i regjeringsorganet Granma.

I tillegg til et besøk av utenriksminister Godal, ønsker kubanerne et norsk næringslivsengasjement. Norge har i dag ingen ambassade i Havanna, enda Havanna var det første sted i Latin-Amerika hvor det den gang nylig uavhengige landet Norge opprettet ambassade i 1906. Men den ble nedlagt 61 år etterpå. Cuba betjenes nå fra ambassaden i Mexico by.