Møter de vanskelige sakene med sukkertøy

Sukker-Erna vil holde humøret opp hos Siv, Trine og Knut Arild.

SUKKER-ERNA: Høyre-leder Erna Solberg ankommer sonderingssamtalene på Radisson Blu i Nydalen i Oslo med en bærepose full av godteri. Bak henne følger kommunikasjonssjef i Høyre Sigbjørn Aanes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SUKKER-ERNA: Høyre-leder Erna Solberg ankommer sonderingssamtalene på Radisson Blu i Nydalen i Oslo med en bærepose full av godteri. Bak henne følger kommunikasjonssjef i Høyre Sigbjørn Aanes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYDALEN (Dagbladet): Akkurat nå sitter de fire borgerlige partilederne rundt et bord på et hotell i Nydalen og føler hverandre på tennene.

De innledende samtalene mellom Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide, Frp-leder Siv Jensen, og Venstre-leder Trine Skei Grande fortsetter i dag - etter at mandagen ble brukt til å avklare et spørsmål alle visste svaret på: En ny borgerlig regjering skal ledes av statsminister Erna Solberg.

Erna: Forventer godt humør Da Høyre-lederen ankom hotellet i dag tidlig, fikk hun spørsmål fra den fremmøtte pressen om hvilke forventinger hun har til dagens samtaler.

- Jeg har forventinger om at vi både får ting som vil bidra til litt godt humør og litt vanskelige saker. Sånn er sonderinger, sa hun.  

- Hva er planen din for å få til det?

- Planene min er at jeg har tatt med ekstremt mye sukkertøy til de andre, i håp om å holde humøret og blodsukkeret oppe, sa Solberg, og viste samtidig fram en diger plastpose med godterier.

Hun tok seg også tid til kommentere regjeringens budsjettlekkasje, gjengitt i Dagens Næringsliv i dag. Stoltenberg-regjeringen kutter i både formuesskatten og arveavgiften - begge deler har Høyre programfestet.

- Alle skritt i riktig retning er faktisk positivt for oss, sa hun.

Under en pressekonferanse i går kom det fram at partiene vil gi seg i kast med både enkle og vanskelige spørsmål fra start. Solberg er opptatt av det helhetlige regjeringsprosjektet, etter det Dagbladet får opplyst.

- Det blir viktig å diskutere hvordan vi best skal forvalte det solide mandatet disse fire partiene har fått fra velgerne til å foreta noen kursendringer i norsk politikk. Vi vil begynne å samtale både om vanskelige saker og saker der det er mer enighet, sa Solberg da.

- Hva skal diskuteres i dag?

- Jeg har ikke tenkt å snakke om hva vi skal disktuere i dag, det får vi ta etter hvert.

- Det jeg er opptatt av.. KrF-leder Knut Arild Hareide som under hele valgkampen framholdt at det er «lite sansynlig» at KrF vil regjerere sammen med Frp, gjorde det klart i går at han ikke vil kommentere sannsynligheten for et mulig Frp-samarbeid mens samtalene pågår.

Alle de fire borgerlige partiene gikk til valg på å kaste regjeringen, men hva slags regjering de skal sette inn i stedet, må velgere vente med å få vite. Erna Solberg snakker varmt om en firepartiregjering. Også Siv Jensen (Frp) sier hun ønsker seg det.

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Hareide brukte imidlertid valgkampens fire siste uker til å snakke stadig høyere om en Høyre/sentrum-regjering - altså Høyre, Venstre og KrF.

Det er ventet at samtalene partiene nå er i gang med, vil strekke seg over noen uker, før de reelle forhandlingene om en politisk regjeringsplattform starter. Hvem som da fortsatt sitter ved bordet og kan sutte på Solbergs sukkertøy, er i det blå.

Hareide ville i dag ikke kommentere på hvor lenge han så for seg at sonderingssamtalene skulle vare.

- Det jeg er opptatt av, er å få gjennomslag for KrFs saker. Om det tar lenger tid, er jeg selvfølgelig villig til å være med på det, sa han.