Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møter Hamas og lovpriser maoister

Jimmy Carter møter svartelistede terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs eks-president og fredsprisvinner Jimmy Carter er nå på en rundreise i Asia og Midtøsten og hilser vennlig på politiske aktører som dagens president ikke vil ta i med ildtang.

Selv om det foreløpig ikke har kommet noen offisielle reaksjoner fra Det Hvite Hus, virker trolig det private fredsdiplomatiet til 83 år gamle Carter som en rød klut for øynene på president George W. Bush og hans utenriksminister Condoleezza Rice.

Både maoistene i Nepal, som tok en brakseier i helgens valg, og den palestinske bevegelsen Hamas står høyt oppe på svartelistene over terrororganisasjoner som Bush og Rice ikke samarbeider med.

Carter, som var USAs president fra 1977 til 1981 for demokratene, sier til ABCs nyhetsmagasin «This Week» at han planlegger et møte i Syria en av de nærmeste dagene med Hamas-lederen Khaled Meshaal.

Seinest fredag kalte utenriksminister Rice Hamas for terrorister, og USA har kun kontakt med den andre maktgrupperinger i Palestina, Fatah-partiet til president Mahmoud Abbas. President Bush har invitert sin palestinske kollega Abbas til  Det Hvite Hus 24. april.

Møtte soldat-foreldre

Mens Abbas i går møtte Israels statsminister Ehud Olmert om situasjonen i Gaza, innledet ex-president Carter en ni dager lang reise i Midtøsten med å treffe foreldrene til den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit. Den unge soldaten har vært holdt fanget på palestinsk område i snart to år.

- Noen bør ta en prat med Hamas for å finne ut hva vi kan gjøre for å oppmuntre dem til å samarbeide. Hvis Israel noen gang skal få et fredelig forhold til sin palestinske naboer, kan det ikke være tvil hos noen om at Hamas må bli inkludert i den prosessen, sier Carter til ABC.

 MØTTE SOLDAT-FORELDRE:  USAs tidligere president Jimmy Carter innledet sitt ni dager lange besøk til Midt-Østen søndag med å møte foreldrene til den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit i Jerusalem. Foto: Ammar Awad, Reuters/Scanpix.
MØTTE SOLDAT-FORELDRE: USAs tidligere president Jimmy Carter innledet sitt ni dager lange besøk til Midt-Østen søndag med å møte foreldrene til den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit i Jerusalem. Foto: Ammar Awad, Reuters/Scanpix. Vis mer

Skjønt «ikke tvil hos noen» - Bush og Rice omfavner neppe initiavet til ex-presidenten som fikk Nobels fredspris i 2002, blant annet for sin innsats i Midtøsten.

Søndag kom Carter til Jerusalem fra Nepal, der han har vært en av 62 valgobservatører fra sin egen stiftelse Carter Center i Atlanta i hjemstaten Georgia.

- Respektert og lovlig

Før avreisen fra hovedstaden Katmandu, roste Carter både gjennomføringen av det første valget i landet på ni år og det seirende maoist-partiet, som står på USAs offisielle terrorliste.

- Tidligere marginaliserte grupper får nå muligheten til å spille respekterte og lovlige roller i dette landet, sa Carter før han dro videre til Midtøsten.

Valgresultatet i Nepal er så klart at de 239 år gamle fullmaktene til den allmektige kongefamilien i landet, trolig vil bli vingeklippet kraftig allerede ved konstitueringen av den nye nasjonalforsamlingen i landet.

FORNØYD MED NEPAL-VALG: USAs tidligere president Jimmy Carter roste både valgavviklingen og de seirende maoistene i Nepal før han dro fra landet lørdag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media