Møter i retten for drap fra 1974

I morgen begynner rettssaken mot Kennedy-nevøen Michael Skakel, som er tiltalt for drapet på 15-åringen Martha Moxley.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les hele historien om mordgåten i Magasinet på Nett! Michael Skakel er nevøen til Ethel og Robert Kennedy. Robert Kennedy ble drept i et attentat i 1968. Skakel er fetteren til Rory Kennedy, som skulle feire bryllup da en av hennes andre fettere, John F. Kennedy, omkom i flystyrt.

Skakel tilhører med andre ord kretsen rundt USAs mest myteomspunnede familie.

Slått i hjel med golfkølle

Skakel var bare 15 år gammel da Martha Moxley ble funnet drept på naboeiendommen i det eksklusive boligområdet Belle Haven. Området er oversiktelig og ble bevoktet av privatinnleid politi på den tida drapet skjedde. Martha Moxley hadde vært på besøk sammen med flere andre hos familien Skakel, men gikk alene hjemover. Dagen etter ble hun funnet av en klassevenninne. Moxley hadde blitt slått i hjel med en golfkølle og deretter stukket i halsen med deler av den brukne kølla. Liket var gjemt under noen busker mellom eiendommene.

Golfkølla som var brukt i drapet, kom fra et golfsett som tilhørte familien Skakel.

Både Michael og storebroren Thomas Skakel ble avhørt i forbindelse med drapet. Men politiet fant ikke bevis nok til å knytte noen av dem til ugjerningen. Michael Skakel sa selv til politiet at han så Thomas snakke med Martha i hagen, og Thomas var politiets hovedmistenkte helt frem til 90-tallet. Han innrømmet blant annet at han hadde hatt sex med klassevenninnen på det tidspunktet der etterforskerne tror at hun ble drept. Men vitner sier at Martha avviste Thomas Skakel tidligere på kvelden og at den nye forklaringen kom fordi Thomas fryktet DNA-bevis. I så fall måtte han ha en forklaring klar på hvordan hans DNA kunne bli funnet på den døde jentas kropp.

En måned etter drapet ble den temperamentsfulle Thomas sendt til Irland. Lillebroren Michael ble også sendt bort til en skole for problembarn.

Mistanken kastet på Michael

I 1993, atten år etter drapet, endret plutselig Michael Skakel sin forklaring. Han innrømmet at han hadde gått over til Marthas hus sent på kvelden da Martha ble drept og kastet steiner på vinduet for å vekke henne. Men han fikk ikke noe svar og gikk hjem for å legge seg, ifølge den nye forklaringen.

Amerikanerne har aldri glemt det nå 26 år gamle drapet, og etterforskerne har fortsatt å jobbe for å finne nok spor til å felle en gjerningsmann. Da en annen Kennedy-nevø ble tiltalt for voldtekt, kom saken frem igjen. Den styrtrike familien Skakel leide inn detektiver for å renvaske familienavnet. Men i stedet kom etterforskerne opp med materiale som knyttet minstemann Michael til drapet.

Vitner sier at Michael betraktet Martha som «sin jente», selv om de knapt hadde datet. En ny teori er at Michael ble fra seg av sjalusi fordi storebroren storebroren flørtet med henne, ble Michael fra seg av sjalusi, og han fulgte etter henne da hun gikk hjem. Drapet skjedde i raseri fordi Martha hadde flørtet med broren.

I tiden etter drapet var Michael tydelig i en følelsesmessig krise. Han rømte flere ganger fra skolen han ble sendt til. Da den uløste saken ble omtalt på tv sent på 90-tallet, ringte flere personer inn for å angi drapsmannen. Flere av dem var tidligere elever på samme skole. De sa at Michael hadde innrømmet drapet i terapi, men at han hadde trukket tilståelsen tilbake etterpå.

Men påtalemyndigheten mener at de endelig har bevis nok til å få noen dømt for drapet. I morgen begynner den fem uker lange rettssaken mot Michael Skakel. Hvis han blir dømt, risikerer han 60 års fengsel. Les hele historien om mordgåten i Magasinet på Nett!

TILTALT:</B> Michael Skakel står foran fem uker i retten. Det er ventet mye medieoppmerksomhet rundt saken.
LETTET:</B> Moren til Martha Moxley har alltid trodd at drapsmannen var en av guttene i Skakel-familien. Nå håper hun at hun endelig kan få fred.
TENÅRINGER:</B> Thomas (til venstre) og lillebroren Michael ble begge satt i forbindelse med drapet på Martha. Men i tyve år var Thomas hovedmistenkt.
DREPT: Siden 1974 har politiet jaget mannen som drepte Martha Moxley. Nå kan drapet endelig bli oppklart.