Møter i retten for overfall og voldtekt av to eldre kvinner

Rettssaken mot Alexandru Dodo startet på mandag.

MØTER I RETTEN: Alanxandru Dodo (37) fra Romania er tiltalt for voldtekt av to eldre damer i Oslo.
Foto: Politiet
MØTER I RETTEN: Alanxandru Dodo (37) fra Romania er tiltalt for voldtekt av to eldre damer i Oslo. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag neste uke må rumenske Alexandru Dodo (37) møte i Oslo Tingrett, tiltalt for å ha overfalt og voldtatt to eldre kvinner i Oslo i 2012.

- Han erkjenner å ha overfalt og ha ranet dem, men erkjenner ikke straffskyld for voldtekt, sier forsvarer Amir Mirmotahari til Dagbladet.

Den siste voldtekten 36-åringen er siktet for, skjedde på Korsvoll i februar i 2012. En da 77-årig kvinne ble overfalt kort vei fra sitt hjem og etterlatt i snøen i ti minusgrader, etter å ha blitt voldtatt og ranet. I juli året før ble en 82-årig kvinne overfalt på Etterstad, ifølge tiltalen ble kvinnen etterlatt i et skogsområde i hjelpesløs tilstand.

- Han er veldig lei seg for det som har skjedd, og skjønner ikke at han kunne overfalle dem. Han har skjønt alvoret, sier Mirmotahari.

Pågrepet i Paris 37-åringen ble pågrepet i Paris i september 2012 etter å ha vært etterlyst internasjonalt. Da hadde norsk politi funnet samsvar mellom DNA-bevis funnet på åstedene og genetisk materiale rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold.

Da DNA-prøven ble tatt dagen før han ble løslatt, rakk ikke politiet å finne sammenhengen mellom voldtekts- og innbruddssakene før Dodo var ute av landet. Han ble imidlertid sporet opp av fransk politi og satt i varetekt. Oslo-politiet har karakterisert den seine DNA-prøven som en rutinesvikt.

Dodo samtykket til slutt til å la seg utlevere fra Frankrike.

Møter i retten - Hun er glad for at han nå endelig framstilles for fengsling, og håper riktig gjerningsmann er tatt, sa Korsvoll-kvinnens bistandsadvokat Halldis Winje til Dagbladet da mannen ble varetektsfengslet i 2013.

Korsvoll-kvinnen vil møte i retten og forklare seg på mandag.

Trine Rjukan var bistandsadvokat for en av de fornærmede kvinnene. Hun er nå død, og Rjukan representerer de etterlatte.

- Hun var sterkt preget etter hendelsen, sier Rjukan til Dagbladet.

I tillegg de to eldrevoldtektene er Dodo tiltalt for ytterligere et grovt ran av en eldre kvinne, samt for to innbrudd i Oslo på samme dag i november 2011.

Thom Bernhard Haaland er bistandsadvokat for ransofferet, og forteller at kvinnen var sterkt preget etter hun ifølge tiltalen ble slått ned og seinere innlagt på sykehus av Dodo.

- Hun er et av de første vitnene som skal forklare seg på mandag. Hun har vært preget etter det som skjedde, og det har gått inn på henne. Det har heldigvis ikke lammet henne for mye, men et offer for et slikt ran får forringet livskvalitet, sier Haaland til Dagbladet.

Dodo er også tiltalt for å ha kommet med trusler mot en fengselsbetjent i Oslo fengsel ved to anledninger i fjor sommer.