Møter ikke i retten

Lynndie England risikerer 38 års fengsel for overgrepene mot irakiske fanger. Men Rumsfeld og Cheney nekter å møte i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skandalen rundt fangeovergrepene i Abu Ghraib-fengselet ruller videre. Lynndie England ble selve symbolet på den amerikanske bestialiteten i Irak da bildene av henne foran nakne irakiske krigsfanger gikk verden over.

I dag må hun møte i en høring som skal avgjøre om bevisene mot henne er sterke nok til å sette i gang en rettssak.

Sinte forsvarsadvokater

21 år gamle Englands forsvarere hevder hun er gjort til syndebukk for det amerikanske forsvarets overgrep i fengselet. De hevder hun bare fulgte ordre.

Det mener derimot ikke det amerikanske forsvaret. De har tatt ut tiltale mot henne på seks forskjellige punkter. Blant annet ordrenekt. I tillegg gikk president George W. Bush ut med en offentlig beklagelse til den arabiske verdenen, og hevdet at overgrepene skyldtes noen få enkeltindivider.

Men forsvarsadvokatene mener å ha sterke kort på hånden, og lover en hard kamp i retten, skriver BBC News.

I et forsøk på å få makthaverne, de som er ansvarlige for ordrene som ble gitt i fengselet, til å svare for seg, har de innkalt både visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld som vitner.

Men Cheney og Rumsfeld nekter å stille opp, hevder de.

Hard straff

Lynndie England risikerer opp til 38 års fengsel om hun blir kjent skyldig i alle tiltalepunktene. Sammen med seks andre soldater fra det samme politikorpset nærmer oppgjørets time seg for overgriperne.

Medsoldaten Jeremy Sivits har allerede sagt seg skyldig i tiltalen mot seg, og er idømt ett års fengsel.

I går kom også polititroppen de seks tjenestegjorde under hjem til USA. Troppsjefen var bekymret for stormen som kommer når skandalen igjen ruller over de amerikanske tv-skjermene.

- Jeg håper folk vil huske de mange gode tingene vi gjorde der, sier kaptein Donald Reese.

TØFF JOBB: Lynndie Englands forsvarsadvokat, Rick Henrnandez, må slåss mot en haug bildebevis i retten. I tillegg til videoopptak av sin klients overgrep mot irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.
<B>MISHANDEL:</B> Flere bilder der Lynndie England mishandler Irakiske fanger, sjokkerte verden.