Møter ikke uten Kjensli

Lars Grønnerød (43) møter ikke opp i Nes herredsrett 18. april uten advokat Morten Kjensli som medforsvarer. Etter det Dagbladet kjenner til, mener 43-åringen det er helt utelukket at en ny medforsvarer på forsvarlig måte kan sette seg inn i den omfattende saksmengden i løpet av den korte tida som er igjen til rettssaken starter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grønnerød begrunner denne dramatiske beslutningen med at Kjensli kom inn som advokat sammen med Steinar Wiik Sørvik bare 14 dager etter at han ble arrestert i trippeldrapssaken sommeren 1999, og at Kjensli siden har arbeidet med hans sak sammen med Wiik Sørvik.

43-åringen er fortvilt over at han på grunn av formaliteter skal kunne bli avskåret fra et fritt forsvarervalg i en sak som gjelder et trippeldrap, etter det Dagbladet får opplyst.

Grønnerød sitter i varetekt i en narkotikasak, men slipper ut i morgen.

Kan bli arrestert

Forsvarerdramatikken kan ende med at sorenskriver Trond Våpenstad må utstede arrestordre på Grønnerød ved rettssakens åpning i Frogner grendehus om morgenen 18. april - fordi 43-åringen i norgeshistoriens mest omtalte drapssak er påtvunget en medforsvarer han ikke har tillit til.

Advokat Kjensli sier til Dagbladet at han ble kontaktet av Grønnerøds familie to uker etter at sønnen var arrestert for trippeldrapet, og at han føler at de to har utviklet et svært godt tillitsforhold.

- Jeg vet at jeg som forsvarer betyr trygghet for Lars. Det må være viktig i den alvorlige rettssaken han står foran. Lars opplever det som nå skjer, med turbulens rundt oppnevningen av meg, som svært lite beroligende.

- Han føler rett og slett at forsvarerne Frode Sulland og Cato Schiøtz vil berøve ham denne tryggheten ved å forsøke å kaste meg ut av saken. Lars har full tillit til Wiik Sørvik, men føler i øyeblikket at han som den eneste i Orderud-saken ikke på noen måte vil få det forsvaret han har krav på hvis jeg eventuelt må fratre, sier Kjensli.

Forbannet

Advokaten jobber tett sammen med advokat Tor Kjærvik, som forsvarer Kristin Kirkemo Haukeland.

Mellom Grønnerød og Kirkemo Haukeland er det motstrid på ett punkt. Dette skal diskvalifisere Kjensli som medforsvarer.

Kjensli har vunnet i tre rettsinstanser om å bli oppnevnt som medforsvarer, men tapt en gang, i Høyesteretts kjæremålsutvalg. Mandag vant Kjensli i lagmannsretten for andre gang. Advokat Sulland har påkjært til Høyesterett igjen. I går ettermiddag innga Kjensli sitt tilsvar til Høyesterett.

Kjensli er forbannet nå, og legger ikke skjul på det.

- Jeg spør meg hvorfor jeg fortsetter å stå på i denne saken. Grunnen er forholdet til Lars - og at han ønsker meg som medforsvarer, sier Kjensli.

VIL HA KJENSLI: Lars Grønnerød, tiltalt i Orderud-saken.
Morten Kjensli.