Møter «Kjemiske Ali» først

De første irakiske styrkene USAs soldater møter, ledes av general Ali Hassan al-Majid. For 15 år siden fikk han tilnavnet «Kjemiske Ali» da han massakrerte sivile i Nord-Irak med kjemiske våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld sa amerikanske myndighetspersoner at Irak er i ferd med å dele ut biologiske våpen til republikanergarden.

- De har åpenbart gitt noen av de irakiske styrkene mulighet til å bruke kjemiske våpen, sier en myndighetskilde til CNN, og legger til at de har «ferske» bevis.

Opplysningene bekreftes imidlertid ikke fra offisielt amerikansk hold.

Nylig utnevnt

Krigstrommene lyder øredøvende her i Kuwait, og nær 250000 soldater fra USA og Storbritannia står rede til angrep mot Irak sørfra. Til å stå imot dem har president Saddam Hussein utnevnt den beryktede generalen med kallenavnet «Kjemiske Ali» til sjef for sørfronten.

General Ali Hassan al-Majid er søskenbarn av Saddam, og utnevnelsen av ham til øverstkommanderende på sørfronten med hovedsete i byen Basra kan være et skremmeskudd mot britiske og amerikanske styrker. Han vant sitt illgjetne kallenavn for nøyaktig 15 år siden, da irakiske styrker brukte kjemiske våpen mot sivile kurdere i byen Halabja nord i Irak i 1988.

Minst 5000, mange av dem barn og kvinner, lå døde igjen da dagen var slutt. Utnevnelsen av «Kjemiske Ali» skjedde samtidig med kurdernes markering av femtenårsdagen for hans ugjerninger.

Svett krig

Styrkene fra USA og Storbritannia nord i Kuwait sa seg i går klare til angrep. Men når de må krige i beskyttelsesdrakter mot kjemiske og biologiske våpen og utenpå dette bære skuddsikre vester, blir det tungt å krige, medga en britisk offiser i går.

Temperaturen er nå nær 30 grader og stigende, og soldatene vil sette i gang før det blir for ille. Værvarselet sier attpåtil fare for sandstormer, med sikt på få meter. Da kan helikoptrene måtte settes på bakken.

Litt over 100000 av de i alt nær 250000 soldatene fra USA og Storbritannia står i Kuwait. Irak har om lag 390000 soldater i tjeneste, men de må kjempe på flere fronter, og deres slagkraft er gjenstand for tvil.

Basra med general al-Majid kan være målet for det første framstøtet sørfra.

Guvernør i Kuwait

Da Irak i 1990 hadde hærtatt Kuwait, utnevnte Saddam general al-Majid til guvernør i Kuwait. Da sjiamuslimene sør i Irak gjorde opprør i 1991, på oppfordring fra USA, var det igjen al-Majid som knuste dem brutalt.

FNs grensevakter, som har overvåket grensa mellom Kuwait og Irak siden 1991, om lag 1100 soldater og 230 i støttestaben, forlot i går grensa og kom til Kuwait by. Det er enda et bilde på en uunngåelig krig. Soldater fra USA har fra før av klippet store nok hull i det elektriske grensegjerdet til at stridsvogner kan rulle gjennom.

Rolige kuwaitere

Kuwaiterne virker som de tar den truende krigen med et skuldertrekk, som om det ikke angår dem. Men de mange hundre tusen fremmedarbeiderne fra Asia er nervøse. Filippinenes ambassade har satt opp en flyktningleir sør i landet, nær grensa til Saudi-Arabia, med mat, medisiner, helsetjeneste og renseanlegg i tilfelle kjemisk eller biologisk angrep. Den kan nå huse 6000 mennesker. Er det ikke nok, har man en beredskapsplan for å fly folk til Saudi-Arabia, fortalte Angelo Jiménez ved ambassaden, i går.

Også India, Sri Lanka og Pakistan har store kolonier av fremmedarbeidere i Kuwait. I går var det fremdeles ingen strøm til flyplassen for å reise hjem.

Flere av dem husker Iraks invasjon i 1990, da mange fremmedarbeidere mistet alt de hadde. Nå er de i tvil om det er best å dra eller bli for å begrense tapene mest mulig.

BERYKTET: General Ali Hassan al-Majid er Saddam Husseins fetter. For 15 år siden brukte «Kjemiske Ali» gass mot sivile kurdere. Nå leder han forsvaret av Irak mot grensen til Kuwait.
KAMPKLARE: Frivillige fra ulike land i trening ved en irakisk militærleir sørøst i Bagdad i går. De er klare til å ofre livet i kampen mot amerikanske styrker.