Møter menneskesmuglere i ny dokumentar om flyktninger

- I Tyrkia selges det falske - livsfarlige - redningsvester til båtflyktninger, forteller Kadafi Zaman.

PROVISORISK: Kun de mest ressurssterke - som har oppsparte midler eller kan selge noe av det de har - kan reise videre fra flyktningeleirene. Skurene i flyktningleirene er ikke ment å stå der permanent, men det er her mange barn vokser opp. Foto: Kadafi Zaman.
PROVISORISK: Kun de mest ressurssterke - som har oppsparte midler eller kan selge noe av det de har - kan reise videre fra flyktningeleirene. Skurene i flyktningleirene er ikke ment å stå der permanent, men det er her mange barn vokser opp. Foto: Kadafi Zaman.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På God Morgen Norge i går fortalte TV2-reporter Kadafi Zaman om en reise han nylig har vært på. I to uker har han og et filmteam dokumentert flyktningers hverdag i Europa, men også i Libanon, der det finnes mange flyktningeleire syrere bor i.

Blant annet har filmteamet dokumentert hvordan det er å bo i flyktningleire i Libanon, båtflyktningenes situasjoner, menneskesmuglernes organisering av flukten og hvordan de som flykter via land har det. Opptakene skal brukes til en dokumentar om flyktningene, de som hjelper dem og de som organiserer flukten.

Skjult kamera En del av materialet ble tatt opp med skjult kamera, i de situasjonene der det var nødvendig. Sikkerhetshensyn har dermed avgjort mye av kamerabruken.

- Det er noen områder der det er vanskelig å gå åpent med et stort kamera. Ikke alle vil at kriminell virksomhet skal få oppmerksomhet. Mektige krefter kan gå langt for å skjule det de holder på med, sier Zaman til Dagbladet.
 
Det gjaldt for eksempel i møte med menneskesmuglerne. Til God Morgen Norge fortalte Zaman at det ikke er uvanlig at flyktninger må betale 600 dollar for landeveisreisen til Europa. Båtflyktninger må ofte betale 1000 dollar for reisen, og bagasjen deres kastes ut av båtene for at man skal få plass til flere folk. På én tur kan menneskesmuglerne tjene totalt 60 000 dollar, når hver båt har plass til 60 personer.

- Vi har hatt ordentlige møter med menneskesmuglere, og vi hadde lange samtaler med dem. Hvordan det var får man se i dokumentaren, som skal vises etter jul, sier Zaman til Dagbladet.

Mye av dokumentaren har blitt filmet med «åpent kamera», altså synlig kamera, for eksempel har møtene med flyktningene blitt filmet slik. Zaman forteller også at han opplevde å bli oppsøkt av menneskesmuglere som lurte på om han ville bli smuglet til Europa. Zaman begrunner dette med at han «så ut som en flyktning».

Falske redningsvester til salgs Zaman og filmteamet brukte to uker på å samle materiale til filmen. Til God Morgen Norge forteller at han var overrasket over hvor organisert flyktningenes reise var. Tyrkia er «hovedtransittlandet» for alle som vil til Europa, uavhengig av om flyktningene reiser via land eller via Middelhavet. I Tyrkia reagerte ikke politifolk på at menneskesmuglere organiserte båtreisene, og Zaman begrunner dette med at de aller fleste land vil sende flyktningene videre.

- Et generelt inntrykk i alle land er at alle land ville bli kvitt flyktningene. Med "alle land" menes både myndigheter og politi. I Libanon merket man at politiet og myndighetene ikke hadde noe i mot at flyktningene dro til Tyrkia. Den samme situasjonen så man i Tyrkia. I Hellas står busser klare og venter på båtflyktningene, og busser dem til neste land, som er Makedonia. Derfra går turen videre til Serbia, der det også står busser og venter. De kjører til Kroatia. Slik fortsetter det, helt til Tyskland, sier Zaman til Dagbladet.

Falske redningsvester, som ikke inneholder det materialet en godkjent redningsvest skal inneholde, ble solgt mange steder.

FLYKTNINGER: Barna i en av flyktningleirene Kadafi Zaman og filmteamet dro til. Zaman forteller at mange flyktninger har gitt opp håpet om å få en ordentlig fremtid noe sted, og at flyktningeleirene i Libanon var spesielt preget av dette. Foto: Kadafi Zaman.
FLYKTNINGER: Barna i en av flyktningleirene Kadafi Zaman og filmteamet dro til. Zaman forteller at mange flyktninger har gitt opp håpet om å få en ordentlig fremtid noe sted, og at flyktningeleirene i Libanon var spesielt preget av dette. Foto: Kadafi Zaman. Vis mer

- Noen redningsvester selges i butikkene. De er litt dyrere enn andre, og av forskjellig kvalitet. I tillegg selges det ofte redningsvester ute på fortauene, og de er kopier av kopier. Egentlig er de helt ubrukelige, de er faktisk livsfarlige. Det gjorde inntrykk å se hvordan noen klarer å selge slike redningsvester til barn og voksne, helt kynisk, sier Zaman til Dagbladet.

- Dokumentaren gir et helhetsinntrykk I intervjuet med God Morgen Norge forteller Zaman om hvordan det var å besøke teltleirene i Beqaadalen i Libanon. Han forteller at det var dette som gjorde sterkest inntrykk på ham.

- I teltleirene i Beqaadalen så vi at folk har gitt opp håpet om å reise hjem. De har trodd at det skulle bli fred i Syria, og de tok med seg sparepengene sine. Nå er de oppbrukt, og nå får de ikke jobb, de har ikke noe å leve av. Da tenker de at «nå må vi til Europa». I disse teltleirene har de TV, og de ser bildene av flyktninger som ankommer Europa og hvordan de blir tatt i mot. Mange som da har litt igjen, velger å reise, men de fleste kommer seg aldri ut av flyktningleirene, sier Zaman til God Morgen Norge. 

Til Dagbladet forteller Zaman at reisen har vært lærerik. Dokumentaren er fortsatt ikke helt ferdig, og sammen med filmteamet skal han finne ut hvilke andre land de skal besøke når de siste opptakene skal gjøres.

- I den dokumentaren vi lager nå får man helhetsinntrykk av situasjonen. På nyhetene har vi ofte fokus på smerten og tårene, men her viser vi andre sider også. Vi har også møtt folk som sier at gummibåtreisen fra Tyrkia til Hellas var bra. For eksempel møtte vi en dame som sa at båtturen hadde vært grei, fordi været var fint og vannet var rolig. Folk har alle mulige reaksjoner på det å komme til Europa, ikke bare redsel eller sorg, sier Zaman til Dagbladet.

VENTER: Flyktninger venter på å få passere en veisperring som er satt opp et sted i Europa. Kadafi Zaman og filmteamet har dokumentert flere ulike fluktruter inn til Europa, og hva flyktningene går igjennom underveis. Foto: Kadafi Zaman.
VENTER: Flyktninger venter på å få passere en veisperring som er satt opp et sted i Europa. Kadafi Zaman og filmteamet har dokumentert flere ulike fluktruter inn til Europa, og hva flyktningene går igjennom underveis. Foto: Kadafi Zaman. Vis mer