Møter menneskesmuglere i ny dokumentar om flyktninger

- I Tyrkia selges det falske - livsfarlige - redningsvester til båtflyktninger, forteller Kadafi Zaman.

PROVISORISK: Kun de mest ressurssterke - som har oppsparte midler eller kan selge noe av det de har - kan reise videre fra flyktningeleirene. Skurene i flyktningleirene er ikke ment å stå der permanent, men det er her mange barn vokser opp. Foto: Kadafi Zaman.
PROVISORISK: Kun de mest ressurssterke - som har oppsparte midler eller kan selge noe av det de har - kan reise videre fra flyktningeleirene. Skurene i flyktningleirene er ikke ment å stå der permanent, men det er her mange barn vokser opp. Foto: Kadafi Zaman. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På God Morgen Norge i går fortalte TV2-reporter Kadafi Zaman om en reise han nylig har vært på. I to uker har han og et filmteam dokumentert flyktningers hverdag i Europa, men også i Libanon, der det finnes mange flyktningeleire syrere bor i.

Blant annet har filmteamet dokumentert hvordan det er å bo i flyktningleire i Libanon, båtflyktningenes situasjoner, menneskesmuglernes organisering av flukten og hvordan de som flykter via land har det. Opptakene skal brukes til en dokumentar om flyktningene, de som hjelper dem og de som organiserer flukten.

Skjult kamera En del av materialet ble tatt opp med skjult kamera, i de situasjonene der det var nødvendig. Sikkerhetshensyn har dermed avgjort mye av kamerabruken.

- Det er noen områder der det er vanskelig å gå åpent med et stort kamera. Ikke alle vil at kriminell virksomhet skal få oppmerksomhet. Mektige krefter kan gå langt for å skjule det de holder på med, sier Zaman til Dagbladet. Det gjaldt for eksempel i møte med menneskesmuglerne. Til God Morgen Norge fortalte Zaman at det ikke er uvanlig at flyktninger må betale 600 dollar for landeveisreisen til Europa. Båtflyktninger må ofte betale 1000 dollar for reisen, og bagasjen deres kastes ut av båtene for at man skal få plass til flere folk. På én tur kan menneskesmuglerne tjene totalt 60 000 dollar, når hver båt har plass til 60 personer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer