Elektrifisering av sokkelen

Møter motstand fra sine egne

Ap-ordførere i strømkrise protesterer mot regjeringens planer for norsk sokkel. - Klimamålene står fast, svarer olje- og energiministeren.

UTFORDRES: Flere Ap-ordførere trosser olje- og energiminister Terje Aasland (til venstre) og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTFORDRES: Flere Ap-ordførere trosser olje- og energiminister Terje Aasland (til venstre) og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Da olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ble utfordret på klimaambisjonene sine midt i strømkrisa, gjorde han det klinkende klart at planene om elektrifisering av norsk sokkel står fast.

Nå får han motstand fra flere ordførere i eget parti.

I Klassekampen uttrykker både Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (Ap), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Høyanger-ordfører Petter Sortland (Ap) og Sunndal-ordfører Ståle Refstie (Ap) motstand mot elektrifisering.

Overfor Dagbladet gjør Sandnes-ordfører Wirak det klart at det må være takhøyde for å være uenig med statsråden.

- Vi må våge å ta en diskusjon om forutsetningene for å elektrifisere, sier Wirak til Dagbladet.

KRITISK: Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB
KRITISK: Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Ulogisk

Sandnes-ordføreren peker på at den pågående strømkrisa forandrer bildet. Men også at elektrifisering er ulogisk i seg selv.

Elektrifisering vil si å sende strøm fra land til oljeplattformene for å kutte utslipp. Slik produseres mindre gass på sokkelen som brukes til å produsere strøm, og man kan eksportere mer til utlandet.

Ap- og Sp-regjeringen la i sin regjeringsplattform planer om videre elektrifisering.

Motstand i Sp

Regjeringen vil bruke mest mulig havvind og fornybar strøm produsert på oljesokkelen i disse planene.

Elektrifisering regnes som det viktigste grepet for å kutte 50 prosent av utslippene innen 2030.

LA PLANER: På Hurdalssjøen hotell ble partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) enige om videre elektrifisering av sokkelen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LA PLANER: På Hurdalssjøen hotell ble partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) enige om videre elektrifisering av sokkelen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Flere Sp-topper mener elektrifiseringsplanene nå må utsettes, siden vi er i en kraftkrise og strømprisene er rekordhøye.

Men olje- og energiministeren har gjort det klart at planene ikke skal endres. Regjeringens Hurdalsplattform ligger fast, understreket han overfor Dagens Næringsliv.

Støtte i Rogaland

Ordfører Wirak sier han ikke forstår logikken i dette og stiller spørsmål ved hva slags klimaeffekt elektrifisering har totalt sett.

- Det blir ikke mindre forurensning selv om vi sender gassen til England. Strømmen vi bruker offshore, må enten produseres offshore med gassen som er offshore eller i England, sier han til Dagbladet.

- Utfordrer du her klimamålene?

- Det spørs hvordan vi definerer klimamålene. Vi kjøper klimakvoter i Brasil, det er også en del av klimamålene. Vi må se på klimamålene globalt.

Han mener dette er en gjengs oppfatning både blant sine egne i Rogaland og at det er delte meninger blant Ap-ordførerne ellers.

- Jeg vet jo ikke om mitt svar er rett heller. Men vi må ta en debatt og ha full takhøyde. Det er sunt, sier Wirak.

Står ved sin sak

Olje- og energiminister Terje Aasland svarer til Dagbladet at klimamålene står fast.

- For å få til dette, må vi veksle inn fossil energibruk med fornybar energibruk, som det viktigste tiltaket for å nå klimamålene. Elektrifisering med kraft fra land er ett av flere virkemidler for å nå dette, skriver Aasland i en e-post.

Han sier at de skal gjøre individuelle vurderinger når det skal elektrifiseres. Samtidig må det bygges mer fornybar kraftproduksjon og effektivisering av energi, understreker han.

- Vi ønsker ikke å redusere stabiliteten i kraftsystemet. Nå ser vi at så lenge vi står fast på klimamålene, så kommer det opp nye, spennende prosjekter for å elektrifisere norsk solsokkel, Trollvind er ett av dem, skriver Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer