Møter mur av taushet

STAVANGER (Dagbladet): Spionsiktede Stein Viksveen og hans forsvarer har skrevet brev, sendt telefakser og ringt, men møter bare en mur av taushet hos overvåkingspolitiet. POT besvarer ikke henvendelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en skam. Vi vil gjerne komme i en fornuftig dialog med POT, sier advokat Atle Helljesen til Dagbladet.

Helljesen sto i retten hele dagen i går, men hadde håp om at POT hadde meldt seg til kontoret.

- Ikke en lyd, konstaterte han. Vi har skrevet brev, sendt telefakser og ringt, men møter bare en mur av taushet fra toppetasjen på Politihuset i Oslo.

- Helt uholdbart. POT må koste på mens Viksveen er i Stavanger, han kan ikke være her i evigheter, sier Helljesen.

- Men hva skal dere snakke med POT om, Viksveen vil jo ikke la seg avhøre?

- Vi må få vite hvilken sak vi skal forholde oss til. Vi får håpe at domstolene ivaretar rettssikkerheten på en bedre måte, legger advokaten til.

I løpet av gårsdagen økte presset mot POT voldsomt. Kåre Willoch etterlyste grunnlaget for spionsiktelsen, det samme gjorde stortingsrepresentant Jørgen Kosmo, leder for kontrollkomiteen i Stortinget. Og advokater, politikere og redaktører stilte seg i lang rekke med POT-krav.

Uvitende

Stein Viksveen kontaktet Stavanger-advokaten like etter at POT og bevæpnet belgisk antiterrorpoliti hadde ransaket hans kombinerte bolig og kontor i Brussel. Men så gikk det en måned før Viksveen informerte sin egen arbeidsgiver om siktelsen og de mange beslag fra avisas Brussel-kontor.

- Var det ikke naturlig å orientere avisas ledelse umiddelbart om en så alvorlig siktelse?

- På grunn av en rekke praktiske omstendigheter tok det tid. POT ba om at arbeidsgiveren ikke ble informert. Jeg sto i retten, og var etterpå på reise.

- Vi fikk inntrykk av at dette var en liten sak, nærmest en bagatell. Hvis avisa ble informert, kunne hele historien bli blåst opp. Viksveen risikerte å bli sittende igjen med svarteper hvis stormen la seg og saken ble lagt død. Så erfarte vi at POT ikke ville opplyse om grunnlaget for siktelsen, og Viksveen ville informere daværende sjefredaktør. Han ønsket å gjøre det ansikt til ansikt i Stavanger, og det gikk ytterligere tid, forklarer Helljesen.

Skyggeboksing

Viksveen har gått høyt ut ved kategorisk å avvise at han bevisst har levert materiale til Stasi. Journalisten erkjenner at han dekket Natos toppmøte i Washington i juni 1978. Stasi skal ha mottatt et hemmelig dokument fra dette møtet.

Men Viksveen mener at han aldri har tatt i et slikt papir. Han mener også at han aldri var i byer der han ifølge andre kilder skal ha møtt sin føringsoffiser.

Slik fortsetter skyggeboksingen mellom en spionsiktet og en overvåkingstjeneste som ikke vil lette på sløret. Men innen 1. mars må POT vise at de har noe å fare med.

Stein Viksveen kan altså i verste fall risikere at han må leve i uvisse i enda en drøy måned.