<strong>BER FOR SIN HELT :</strong>  Nelson Mandela som ung ANC-aktivist. Mange våket over Mandela utenfor sykehuset i Pretoria, der han ligger. Snart kommer Barack Obama til Sør-Afrika.  AFP PHOTO / ALEXANDER JOE Scanpix
BER FOR SIN HELT : Nelson Mandela som ung ANC-aktivist. Mange våket over Mandela utenfor sykehuset i Pretoria, der han ligger. Snart kommer Barack Obama til Sør-Afrika. AFP PHOTO / ALEXANDER JOE Scanpix Vis mer

Møter neppe sin store helt på dødsleiet

For Barack Obama er Nelson Mandela et forbilde og en helt. Deres veier krysser hverandre når den amerikanske presidenten i ettermiddag kommer til Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men om de to møtes er tvilsomt. Obama har uttrykt ønske om å treffe Mandela, men sier at det helt og holdent er opp til familien om det lar seg gjøre.

Mandelas tilstand er fortsatt kritisk, selv om Sør-Afrikas president Jakob Zuma i går sa at tilstanden hadde forbedret seg siden onsdag.

Sin generasjons svarte helter De er hver sin generasjons svarte ikoner, og et møte mellom dem på Mandelas sykeleie ville vært fullt av symbolikk. Det ville vært bildet av en kamp som fortsetter, om enn på et annet kontinent enn det afrikanske. Mandela og Obama er begge de første svarte presidenter i land med lange tradisjoner for raseskille.

Begge har vist en nødvendig pragmatikk i møte med virkeligheten. Og begge har de inspirert tilhengere som få andre ledere, men også skuffet sine mest trofaste tilhengere. Det er all grunn til å tro at en fortrolig samtale mellom de to ville vært innholdsrik og klok.

Nelson Mandela og Barack Obama møtte hverandre bare en gang, da Nelson Mandela var i Washington i 2005, og Barack Obama var en ung, lovende, demokratisk senator. Obama stakk innom Mandelas hotell på vei til et møte.

- Han var behersket, reflektert og beæret over å ha møtt en mann som Mandela. Han fordøyde erfaringen, fordøyde historien, sier Obamas daværende sjåfør og assistent, David Katz til International Herald Trubune.

Senere, i Nobeltalen sin i 2009, nevnte Obama Nelson Mandela som en fredsprisvinner som hadde gjort mye mer for å fortjene den enn ham selv. Til russisk TV samme år svarte Obama slik på spørsmålet om hvem som var hans helter.

Likte Obama godt - Internasjonalt, Melson Mandela og Mahatma Gandhi. Jeg har alltid vært interessert i ledere  som kunne gjennomføre gjennomgripende endringer uten å ty til vold, men i stedet forandre folks holdninger og folks hjerter, sa Obama.

Men Obama gjorde også inntrykk på Mandela da de møttes, til tross for at Mandela forlengst var en pensjonert statsmann, og Obama en ung senator.

- Han mente at president Obama var en veldig intelligent ung mann, og likte ham veldig godt, sier Obamas barnebarn, Tukvuini Mandela i en e-post til International Herald Tribune om det korte møtet i 2005.

På Obamas skrivebord Obamas sjåfør tok et bilde av de to. En kopi står på Obamas skrivebort på Det ovale kontor i Det hvite hus. En annen kopi har en prominent plassering i Mandela-stiftelsens lokaler i Johannesburg.

Men det begynte lenge før det. Som ung Collage-student var det kampen mot raseskille i Sør-Afrika som vekket den politiske interessen hos den unge Obama. Han så kampen mot apartheid i Sør-Afrika som den samme kampen svarte i USA hadde kjempet for sine borgerrettigheter noen ti-år tidligere.

- Min første handling som politisk aktivist var da jeg studerte ved Occidental Collage. Jeg ble aktiv i anti-apartheid bevegelsen, tilbake i 1979-80, fordi jeg var inspirert av det som skjedde i Sør-Afrika, sa Obama da han var i Dakar i går.

Nå kjemper Obamas helt for sitt liv mens USAs første svarte president snart lander i Johannesburg, og bare er et steinkast unna.

<strong>I AFRIKA:</strong> President Barack Obama tørker svetten. Idag kommer han til Sør-Afrika. REUTERS/Larry Downing Scanpix
I AFRIKA: President Barack Obama tørker svetten. Idag kommer han til Sør-Afrika. REUTERS/Larry Downing Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer