Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møter opp hos Putin til krisemøte

Merkel og Hollande til Moskva fredag.

 KRISEMØTE OM UKRAINA:  Angela Merkel reiser til Moskva fredag for å prate alvor med Vladimir Putin. Her ved siden av hverandre 13. juli i fjor på tribunen under VM-finalen i fotball mellom Argentina og Østerrike i Rio de Janeiro. Foto: Pedro Ugarte, AFP/NTB Scanpix.
KRISEMØTE OM UKRAINA: Angela Merkel reiser til Moskva fredag for å prate alvor med Vladimir Putin. Her ved siden av hverandre 13. juli i fjor på tribunen under VM-finalen i fotball mellom Argentina og Østerrike i Rio de Janeiro. Foto: Pedro Ugarte, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande skal møte Russlands president Vladimir Putin i Moskva fredag for prøve å finne en løsning på krisen i Ukraina.

Torsdag møter Merkel og Hollande den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i Kiev sammen med USAs utenriksminister John Kerry.

Merkels talsperson sier at de to statslederne trapper opp innsatsen for å finne en fredlig løsning i Øst-Ukraina som følge av de siste ukers eskalering av konflikten.

Hollande sier løsningen på konflikten må være diplomatisk, men at forhandlingene snart må føre til løsninger.

- Sammen med Angela Merkel har vi bestemt oss for å komme med et nytt initiativ. Vi vil komme med et nytt forslag som bygger på Ukrainas territorielle suverenitet, for å løse konflikten, sier Hollande.

Ikke NATO eller våpen
Den franske presidenten understreker samtidig at han ikke mener Ukraina bør bli medlem av NATO.

Heller ikke Tyskland vil sende våpen til det ukrainske forsvaret.

Krigen i Øst-Ukraina har det siste døgnet kostet minst 19 mennesker livet, ifølge regjeringskilder og opprørere. Blant de drepte er 14 sivile.

Samtidig fortsetter separatistenes offensiv mot byen Debaltseve, som ligger like ved frontlinjen i fylket Donetsk.

Prøvde å storme
Åtte innbyggere i opprørskontrollerte Donetsk er drept de siste 24 timene, opplyser prorussiske separatister torsdag formiddag. Seks sivile ble i samme tidsrom drept i regjeringskontrollerte områder, ifølge tjenestemenn i Kiev.

I tillegg ble fem regjeringssoldater drept.

 DRO TIL UKRAINA:  USAs utenriksminister John Kerry ankommer Kiev Boryspil International Airport torsdag. Foto: Jim Watson, Reuters/NTB Scanpix.
DRO TIL UKRAINA: USAs utenriksminister John Kerry ankommer Kiev Boryspil International Airport torsdag. Foto: Jim Watson, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Opprørerne gjorde natt til torsdag to forsøk på å storme hærens stillinger i nærheten av Debaltseve, men de lyktes ikke, hevder en annen militærtalsmann.

Den ukrainske regjeringshæren har forsøkt å forsvare både Debaltseve og Vuhlehirsk, en mindre naboby, mot de prorussiske opprørerne.

Offensiv mot jernbaneby
Flere tusen har flyktet fra Debaltseve, som er et viktig jernbaneknutepunkt. De som er igjen, har i mangel på bomberom søkt tilflukt i kjeller uten vann og elektrisitet.

Ifølge Amnesty International har Debaltseves befolkning på få dager krympet fra 25.000 til 7.000 innbyggere.

Kampene i Øst-Ukraina er den siste tiden blitt trappet kraftig opp, og krigen har de siste tre ukene kostet minst 220 menneskeliv, ifølge tall fra FN.

Totalt er over 5.350 mennesker er drept i kamper siden april i fjor.

(NTB-Reuters-AFP).

 ANGREPENE FORTSETTER:  En død mann blir båret ut onsdag fra Sykehus 27 i Tekstylnyk- distriktet i Donetsk, som ble truffet av en rakett. Foto: Anrdrej Borodulin, AFP/NTB Scanpix.
ANGREPENE FORTSETTER: En død mann blir båret ut onsdag fra Sykehus 27 i Tekstylnyk- distriktet i Donetsk, som ble truffet av en rakett. Foto: Anrdrej Borodulin, AFP/NTB Scanpix. Vis mer