Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møter opposisjonen i omstridt besøk

Kronprins Haakon møter Aserbaidjans fremste talsmann for menneskerettigheter, Eynulla Fatullajev.

London, England, 20100209:  Kronprins Haakon holdt foredrag på den internasjonale ungdomskonferansen "One Young World" i London.  I Excel-senteret satt personer under 25 år fra alle verdens 192 land.   Foto:  Keith Hammett / Dagbladet
London, England, 20100209: Kronprins Haakon holdt foredrag på den internasjonale ungdomskonferansen "One Young World" i London. I Excel-senteret satt personer under 25 år fra alle verdens 192 land. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fatullajev var fengslet fra 2007 til 2010, og ble først satt fri etter sterkt press fra Europarådet.
Kronprins Haakon starter idag et omstridt besøk til det trolig verste diktaturet i et utvidet Europa. Møtet skjer etter innspill og press fra blant annet Den norske helsingforskomiteen.
Det er den norske ambassadøren i Baku, Erling Skjønsberg, som bekrefter overfor Dagbladet at møtet finner sted.

Kritiserer presidenten
-Ja, det er meningen at Fatullajev og kronprins Haakon skal møtes på en mottakelse i kveld, sier Skjønsberg. Etter det Dagbladet forstår så vil også den meget problematiske situasjonen for menneskerettighetene bli tatt direkte opp i kronprinsens møte med president og diktator Ilham Alijev.
Kronprinsen er leder for en norsk delegasjon som skal delta på en oljemesse i den aserbaidjanske hovedstaden Baku. Den norske helsingforskomiteen ba i et brev på forhånd kronprinsen om ikke å reise. Generalsekretær Bjørn Engesland sier et det sender et uheldig signal om norsk utenrikspolitikk når et medlem av det norske kongehuset leder en delegasjon til et diktatur preget av massiv korrupsjon, manipulerte valg, og omfattende fengsling av politisk opposisjonelle.

Som Hviterussland
-I et utvidet Europa, så er det bare Hviterussland man kan sammenlikne med når det gjelder brudd på menneskerettigheter. Det ville være utenkelig å sende kronprins Haakon til Hviterussland. Grunnen til at han reiser til Aserbaidjan er selvsagt norske oljeinteresser. Det er betenkelig, sier Engesland. Statoil er det nest største utenlandske oljeselskapet i Aserbaidjan, et land som lever av de rike olje- og gassforekomstene.
President Ilham Alijev holder Aserbaidjan i et jerngrep. Han arvet presidentembetet da hans far Heydar Aliev døde i 2003. Valg har systematisk blitt manipulert, og opposisjonen er undertrykket. I vår stengte regjeringen Menneskerettighetshuset, et senter for forskjellige menneskerettighetsorganisasjoner.

Grand Prix et kupp
En kuriositet er det også at Alijev har utpekt sin kone til å lede arbeidet med å organisere Melodi Grand Prix neste år, etter at Aserbaidjan vant årets finale. Grand Prix finalen var en stor triumf for Aliev. Han vil bruke oppmerksomheten til å vise seg og landet fram for verden.
-Det er problematisk at Norge dobbeltkommuniserer når det gjelder menneskerettigheter. På den ene siden er vi opptatt av norske næringsinteresser. På den andre siden er vi opptatt av menneskerettigheter. Jeg mener det er galt å bruke kongehuset til å fremme næringsimteresser i et land som Aserbaidjan, sier Engelstad.
Kronprins Haakon reiser sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe, og statssekretær i UD, Espen Barth Eide. Etter ankomst i ettermiddag skal kronprinsen legge ned krans vet Heydar Alijevs grav. Han er grunnleggeren av det post-sovjetiske Aserbaidjan. Etter det er det et møte med president Alijev, før mottakelsen i kveld, når kronprinsen møter Fatullajev.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media