SAMMEN IGJEN:  Sebastian Plur Nilssen (til vernstre) og Ludvig Fjeld før avreise på Spitsbergen 5. juli. I dag møtes de igjen på syjkehuset i Longyearbyen. FOTO: svalbard360.com
SAMMEN IGJEN: Sebastian Plur Nilssen (til vernstre) og Ludvig Fjeld før avreise på Spitsbergen 5. juli. I dag møtes de igjen på syjkehuset i Longyearbyen. FOTO: svalbard360.comVis mer

Møter redningsmannen på sykehuset i dag

- Sebastian (23) kan reise hjem når han vil, sier sykehuset etter isbjørndramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I går reddet Ludvig Fjeld (22) livet til sin 23 år gamle turkamerat Sebastian Plur Nilssen som ble slept førti meter etter kjeften av en sulten isbjørn.
I formiddag er de to eventyrerne og kompisene sammen på sykehuset i Longyearbyen der Sebastian ble operert i går kveld for bjørnebitt  og sårskader i hodet, nakken og overkroppen.

- Personalet på sykehuset forteller om to sunne og robuste menn som prater mye sammen og med venner som har kommet. De prater også med helsepersonell om den traumatiske opplevelsen,  sier talskvinne for Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Marthe Ekanger, til Dagbladet.

Hjem når han vil Operasjonen og helsetilstanden er så bra at 23-åringen fra Fredrikstad kan dra hjem når han selv ønsker.

- Planen er at han blir på sykehuset til over helgen, sier Ekanger.  

 SKUTT:  Isbjørnen var død da rednignsmannskapene kom fram med helikopter i går to timer etter angrepet. Teltet i bakgrunnen. FOTO: ASBJØRN LYSSAND, SYSSELMANNEN.
SKUTT: Isbjørnen var død da rednignsmannskapene kom fram med helikopter i går to timer etter angrepet. Teltet i bakgrunnen. FOTO: ASBJØRN LYSSAND, SYSSELMANNEN. Vis mer

Isbjørnen som angrep og slepte eventyreren Sebastian førti meter etter kjeften, lot seg ikke skremme av varselskudd utenfor teltet.

- Vi har nå fått konstatert at de de padlerne hadde satt opp snubletråder med nødbluss og varselskudd rundt teltet etter forskriftene. To av blussene eller skuddene har gått av, men det har ikke stoppet bjørnen, sier førstebetjent Per Andreassen hos Sysselmannen til Dagbladet.

Her er Sysselmannens sikkerhetsråd mot isbjørn.

 360 KILO:  Isbjørnen ble fraktet til Longyarbyen med helikopter i går kveld, til høyre førstebetjent Per Andreassen hos Sysselmannen.  FOTO: J. B. LIE.
360 KILO: Isbjørnen ble fraktet til Longyarbyen med helikopter i går kveld, til høyre førstebetjent Per Andreassen hos Sysselmannen. FOTO: J. B. LIE. Vis mer

Både Plur Nilssen og turkameraten Ludvig Fjeld (22) sov i teltet på den øde stranda Ekstremhuken på Svalbards nest største øy Nordaustlandet da den 360 kilo tunge hannbjørnen angrep i går formiddag.

- Ludvig Fjeld var ved godt mot da han dro til bekjente her i Longyearbyen seint i går kveld. Han var lettet over at det hadde gått bra med turkameraten, og det er ingen tvil om at hans resolutte opptreden er årsaken til det lykkelige utfallet, sier Andreassen.

Isbjørnen - eller Sebastian De to padlerne dro fra Spitsbergen 5. juli for å bli de første til å padle de 2 000 kilometrene rundt de fire store øyene på Svalbard.

- Hvis ikke isbjørnen hadde blitt skutt, ville Sebastian blitt spist. Takk igjen til Ludvig, skriver Sebastians mor i gjesteboka på ekspedisjonens hjemmeside.

 ETTER FORSKRIFTENE:  De to padlerne hadde sikret teltet etter  forskriftene, viser den foreløpige etterforskningen. FOTO: ASBJØRN LYSSAND, SYSSELMANNEN.
ETTER FORSKRIFTENE: De to padlerne hadde sikret teltet etter forskriftene, viser den foreløpige etterforskningen. FOTO: ASBJØRN LYSSAND, SYSSELMANNEN. Vis mer

To ganger tidligere har de blitt vekket av snublenødbluss beregnet på isbjørn - men begge ganger var det falsk alarm.

«Vi tok rekord i å ligge fra til å stå med ladde børser utenfor teltet. Det var imidlertid den sterke vinden som hadde løsna splinten »
skrev de på hjemmesiden sin 23. juli.

Tidels sekunder Denne gangen er ikke Ludvig Fjeld sikker på om han hørte blussene eller skuddene. Det skjedde så mye i løpet av tidels sekunder.

- Han hørte et smell, men er ikke sikker på når. Det kan også ha vært lyden da isbjørnen spjæret opp teltveggen.

- Det første han husker er at det var helt hvitt inne i teltet og at en isbjørn slepte kameraten i kjeften.

- Hagla lå uladd med knekket løp, men det spilte ikke noen rolle i dette tilfellet. Rifla, som er hovedvåpenet, lå ladd der den skulle, sier Andreassen.

Etterforskningen viser at de erfarne friluftsfolkene også har oppbevart mat som de skulle - i lukt-tett innpakning utenfor teltet.