Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møter seg selv i døra

Navn: Laila Dåvøy Alder: 51 Yrke: Helseutleier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange politikere møter seg selv i døra, men Laila Dåvøy gjør det så ofte at hun snart burde ta seg jobb som sin egen dørvakt. Den tidligere arbeids- og administrasjonsministeren i Bondevik-regjeringen har nå tatt på seg arbeidet med å bygge opp en egen helseavdeling i Olsten Norsk Personal for å leie ut leger og sykepleiere til sjukehus på Vestlandet.

- Stakkars pasienter, hvis myndighetene ikke forstår at vi jobber med mennesker og ikke på fabrikk, sa hun da et utvalg for to år siden gikk inn for å tillate utleie også av helsepersonell. Da var hun leder av Norsk Sykepleierforbund. Så ble hun kalt til kongens bord av Kjell Magne Bondevik og kjempet med nebb og klør mot forslaget. Helt til hun fikk stortingsflertallet mot seg og måtte lære seg å spise kameler med de andre. Og da kamelene satt fast i halsen selv på Bondevik, dro hun hjem til Askøy ved Bergen og startet sitt eget firma, Ledelse og Dialog.

Hun har kanskje en liten dialog med seg selv av og til, men har altså ikke lenger noen betenkeligheter med å leie ut leger og sykepleiere til offentlige sjukehus. For selv om loven ble vedtatt mot hennes vilje, er den der, og hun gjør jo dette for å bringe utdannet helsepersonell tilbake til yrket. Kanskje også mange sykepleiere som forlot yrket den tida hun selv var deres fremste tillitsvalgte. Og hun må nok gi dem høyere lønn enn den hun selv klarte å forhandle fram.

Men det er altså ikke første gang hun møter seg selv i døra. Da Bondevik kalte henne til kongens bord, satte hun seg uten skrupler bak det skrivebordet der loven om tvungen lønnsnemnd for hennes eget fagforbund ble skrevet året før. Og kjeftesmella fra Askøy har sjelden problemer med å svare folk som måtte anklage henne for å bytte side. Hun er født og oppvokst i Bergen, er inngiftet stril og har det med å si hva hun mener. Hun tilhører den nye generasjonen tillitskvinner i Kristelig Folkeparti som har lagt av seg den kristelige beskjedenheten.

Dåvøy er kjent som fagforeningspamp med betydelig organisasjonserfaring og temperament. Hun er også et arbeidsjern med mer virkelighetssans enn politikere flest. Olsten har skaffet seg en støttespiller som kan mer enn sitt Fadervår. Hun spiller til og med mandolin. Hun er gift med siviløkonom Svein Terje Dåvøy, har tre voksne barn og er en ganske sveisen bestemt mor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media