Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Møter» sin døde datter: - Creepy

Et sørkoreansk foreldrepar «gjenopplivet» datteren ved hjelp av teknologi. - Et bedrag, sier lederen for Teknologirådet.

OMDISKUTERT TEKNOLOGI: Ved hjelpe av VR-briller har en mor fått et «gjensyn» med sin avdøde datter. Video: MBClife Vis mer

- Jeg savner deg veldig, mamma.

Jenta har på seg lilla kjole, grønne sko og ei rosa «Frozen»-veske, og ser opp mot morens utstrakte armer.

- Mamma har savnet deg også, sier den voksne kvinnen.

Hun hulker fram jentas navn mens tårene triller.

- Na-yeon …

Videoen kunne ha blitt tatt for å være en animasjonsfilm, hadde det ikke vært for at kvinnens ansikt er delvis dekket av store virtual reality-briller.

For mens hun befinner seg i den virkelige verden, i et studio, eksisterer datteren bare som en digital figur.

Na-yeon døde av sykdom i 2016. Hun ble sju år gammel.

Slet med skyldfølelse

Mamma Jang Ji-sungs «gjensyn» med datteren er foreviget i dokumentaren «Meeting You», som på få dager er sett over 14 millioner ganger.

Også Na-yeons far og hennes tre søsken medvirker i dokumentaren.

Politiken skriver at Na-yeons digitale utseende og atferd er modellert etter kroppen til en barneskuespiller, samt familiebilder og morens minner om jenta.

Lee Hyun-suk, som er direktør for studioet som ledet prosjektet, sier følgende til Reuters om tanken bak:

- Folk tenker ofte på teknologi som noe kaldt. Vi ville delta for å se om teknologi kan trøste og varme hjertet ditt når det blir brukt for mennesker.

FØLELSESLADD: Jang Ji-sung er sterkt preget når hun møter den digitale versjonen av sin avdøde datter. Sørkoreaneren prøver igjen og igjen å «berøre» den lille jenta. Foto: MBC
FØLELSESLADD: Jang Ji-sung er sterkt preget når hun møter den digitale versjonen av sin avdøde datter. Sørkoreaneren prøver igjen og igjen å «berøre» den lille jenta. Foto: MBC Vis mer

I et blogginnlegg gjengitt av Korea Herald skriver Jang Ji-sung at hun har slitt med skyldfølelse i kjølvannet av datterens død. I drømmer har Na-yeon hatt et forbitret uttrykk i ansiktet.

Å se «datteren» rope på henne med et smil om munnen ga derfor stor glede.

- Det var en drøm som jeg alltid hadde lyst til å drømme, skriver hun på bloggen om opplevelsen i studio.

Kritisk

Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet, er kritisk til å «hente» våre døde tilbake gjennom virtuell teknologi.

SKEPTISK: Teknologirådet-direktør Tore Tennøe. Foto: Teknologirådet
SKEPTISK: Teknologirådet-direktør Tore Tennøe. Foto: Teknologirådet Vis mer

- Dette er sårbare mennesker som egentlig blir utsatt for et bedrag. For det er ikke personen, det er en representasjon, sier Tennøe til Dagbladet.

- Moren har selv bidratt til å skape den virtuelle versjonen av datteren, og går inn i prosjektet med åpne øyne. Hvorfor er ikke det greit?

- Hun er i en sårbar og desperat situasjon. Vi vet ikke hvilke virkninger det vil ha for henne på lengre sikt, og om det er riktig med tanke på en sorgprosess, sier Tennøe.

- Tidligere har du sett film eller bilder av avdøde personer, og framkalt minner. Her ligger det en slags påstand om at det er en opplevelse med den virkelige personen, noe det ikke er. Egentlig interagerer du med et dataprogram.

Etiske utfordringer

Et annet viktig aspekt er et menneskes rettigheter, integritet og eierskap til ettermælet sitt, påpeker Tennøe.

Selv om VR-teknologien blir bedre og bedre, og sannsynligvis også billigere og mer tilgjengelig for menigmann, er det en rekke etiske utfordringer knyttet til å gi noen nytt, digitalt liv:

Er det for eksempel greit at familien etter din død skal gi masse data om deg til et selskap, for at de skal kunne lage din digitale tvilling?

Og hva om kunstig intelligens gjør at denne tvillingen lærer og stadig utvikler seg, hvem har egentlig rettighetene?

- Er ettermælet ditt fritt vilt? spør Tennøe.

STERK OPPLEVELSE: Med virtual reality-utstyr kan man spille sansene et puss, men det er stor forskjell på hvordan mennesker reagerer på de digitale lyd- og bildeinntrykkene. For Svein Østvik ble det en sterk opplevelse. Video: TVNorge Vis mer

Vil bruke VR i behandling

Linn Håvik er spesialist i klinisk voksenpsykologi, og har teknologi i helsetjenester som interessefelt.

Hun har sett den sørkoreanske dokumentaren, og er i utgangspunktet positiv til mulighetene som teknologien bringer med seg.

POSITIV: Linn Håvik, spesialist i klinisk voksenpsykologi. Foto: Privat
POSITIV: Linn Håvik, spesialist i klinisk voksenpsykologi. Foto: Privat Vis mer

- Da jeg så den videoen første gang, tenkte jeg at det var vakkert og rørende. For meg står det som et eksempel på flott sorgarbeid, sier Håvik til Dagbladet.

Hun ser for seg å kunne benytte teknologien i behandlingssituasjoner.

- I sorgterapi ber jeg klienter se for seg og snakke til den avdøde, for å hjelpe i sorgprosessen. Dette er litt i samme gata.

Håvik har lest en del om dokumentaren, og påpeker at Jang Ji-sung later til å ha hatt nytte av «møtet» med datteren.

- Slik jeg forstår det har hun vært godt forberedt på dette, og ønsket det sterkt. Hvis hun synes det hjelper, og synes det er godt, da tenker jeg at det er rett. Men det er kanskje ikke rett for alle.

KUNSTIG INTELLIGENS: Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har ansatt to nye reportere til staben sin: to roboter, som skal lese opp nyhetene til det kinesiske folk. Video: Xinhua News Agency. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

«Creepy»

Skal slik teknologi bli benyttet i Norge, er det imidlertid viktig med tydelige rammer, mener Håvik. For eksempel i form av lovreguleringer og krav til involvering av helsepersonell.

- Kanskje det må kategoriseres som behandling, og at helsepersonell skal inn i bildet. Fagfolk må vurdere om klienten er klar for noe sånt, sier psykologspesialisten.

- Hvis det er fullstendig løsslipp, kan det hende at noen kan bli utnyttet.

- Kan slike virtuelle møter forlenge sorgprosessen?

- Jeg skal ikke si at det aldri kan skje, det vet jeg ikke. Men jeg er i utgangspunktet positiv, og tenker at det kan være mange fordeler, sier Håvik.

Hun har lest kommentarfeltet under «Meeting You»-klippet, og opplever at de fleste er negative til prosjektet.

- Folk skriver at dette er «creepy» og skummelt og «dette bør en ikke gjøre». Det er forståelig, det virker voldsomt. Men jeg ser det ikke sånn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!