Møter sønnens voldsmenn

Moren til Kjetil Rusvik (32) vitner i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• - Han så ikke sånn ut i bussen

• - Tok løpefart og sparket

•  Kjetil ble invalid for 200 kroner

(Dagbladet.no): I januar i år ble Kjetil Rusvik grovt mishandlet i og utenfor en buss på Holmlia. Den unge mannen ble invalidisert for livet, og i går startet rettssaken mot tre unge menn.

En 20-åring fra Askim og en 18-åring fra Oslo innrømmer at de deltok i mishandlingen, men nekter for ran. Tredjemann, en 18-årig oslomann med chilensk bakgrunn, nekter begge deler.

Mor vitner

Litt etter klokka 09 i dag gikk offerets mor opp i vitneboksen i Oslo tingrett. Ruth Rusvik skal fortelle retten om sønnens tilstand før og etter den skjebnesvangre januarkvelden.

- Jeg er glad for at han ikke husker hva som skjedde den kvelden, sa hun like etter at hun startet sin forklaring.

 I RETTEN: Voldsofferet Kjetil Rusvik (32) var til stede i rettssalen da de tiltalte forklarte seg i går. Foto: BJØRN LANGSEM
I RETTEN: Voldsofferet Kjetil Rusvik (32) var til stede i rettssalen da de tiltalte forklarte seg i går. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Kjetil Rusvik er for hardt skadd til å forklare seg selv, men han møtte i retten da de tiltalte forklarte seg i går.


Brutal vold

De tre mennene risikerer inntil 21 års fengsel for overfallet mot Rusvik. I går fikk retten høre de tiltalte gi til dels sprikende versjoner av hva som skjedde voldsnatta.

To av de tiltalte har lagt hovedskylda for tragedien på kameraten som er tiltalt som nummer tre i saken. 20-åringen fortalte blant annet at 18-åringen sparket Rusvik i hodet «som en amerikansk fotball».

- Han tok løpefart da han skulle ta det sparket, sa 20-åringen i retten i går.

Tiltalte nummer to - 18-åringen som innrømmer delvis straffskyld - mente også å huske det såkalte «fotballsparket». Han innrømmet også at han selv var med på mishandlingen av Kjetil Rusvik.

- Jeg bestemmer meg for å gi Kjetil et slag for å få ham bort. Jeg reiser meg, bøyer meg over, men slaget blir ikke så kraftig for jeg står for langt ifra. Jeg prøver en gang til, men da bommer jeg, sa han.

Nekter

18-åringen som utpekes som mest aktiv, nekter for å ha utøvd vold. I går hevdet han at han tvert imot prøvde å dra den jevnaldrende kameraten bort fra Rusvik. Deretter pekte han mot en ukjent gjerningsmann:

- Det var en person til som var ute og slo. Jeg er usikker på hvem det var. Denne personen slo ett slag.

Kjetil Rusvik gikk av bussen igjen etter overfallet uten at noen hadde reagert. Ikke lenge etter falt han i koma.

Overfallsmennene ble avslørt ved hjelp av overvåkingskameraene på bussen. De tre ungdommene er tiltalt for ran under særdeles skjerpende omstendigheter og for betydelig legemsbeskadigelse. Strafferammen er inntil 21 års fengsel.

- Dette er en grov sak, sa aktor Johan Øverberg til Dagbladet.no i går.

Må på sykehjem

Kjetil Rusvik er i dag fullstendig pleietrengende og kan bare kommunisere med å si «ja» eller «nei». 

Framtidsutsiktene til 32-åringen er i øyeblikket et liv på sykehjem.

Mamma Ruth har kjempet for sønnen helt siden han som 17-åring ble alvorlig skadd i en trafikkulykke. Nå slåss hun mot at Kjetil må tilbringe et liv blant eldre og senile.

• Dagbladet.no følger rettssaken

INVALID: Kjetil ble varig skadd av den brutale mishandlingen.