Jordbruksoppgjøret

Møter tøff kamp:
- Veldig dramatisk

Bøndene vil stille harde krav til Sandra Borch i oppgjøret som begynner i neste uke.

PRESSES: Landbruks- og matminister Sandra Borch møter bønder i krise til forhandlinger de neste ukene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRESSES: Landbruks- og matminister Sandra Borch møter bønder i krise til forhandlinger de neste ukene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor endte det i brudd. Bøndene var ikke fornøyd med tilbudet daværende landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) kom med i det årlige oppgjøret.

Neste uke begynner en ny runde av jordbruksoppgjøret. Og det ligger an til en tøff tone fra et jordbruk i knestående. Det har siden sist vært en dramatisk prisøkning på gjødsel, diesel, kraftfôr og materialer.

Nå varsler bøndene at de ikke vil si seg fornøyd med bare å få dekket opp for de økte kostnadene. De vil kreve at bondens inntekt øker betydelig.

- Det må komme en inntektsvekst slik at vi nærmer oss gjennomsnittet i samfunnet for øvrig. Det forventer vi at dagens regjering kan være med på, sier Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS).

Stiller lønnskrav

Hoff arbeider nå med et dokument med krav som bøndene skal levere til regjeringen. Det vil forbli hemmeligstemplet. Men hun kan røpe at fylkeslederne har kommet med sine innspill til hva hun bør kreve:

Gapet mellom hva bonden og gjennomsnittet i samfunnet tjener, bør tettes med 150 000 kroner pr. årsverk, mener fylkeslederne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer