MØTES I HAAG: Den spente situasjonen på Krim blir et hovedtema når verdenslederne møtes til konferanse i Nederland i dag. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
MØTES I HAAG: Den spente situasjonen på Krim blir et hovedtema når verdenslederne møtes til konferanse i Nederland i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

Møter verdenslederne

Erna Solberg er i Haag sammen med Obama, Cameron, Merkel, Hollande og flere andre verdensledere. Krim-krisen er på agendaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAAG (Dagbladet): Den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina er på agendaen når verdensledere fra over 50 nasjoner møtes i Haag i dag og i morgen.

- Ukraina kommer til å være et hovedtema for alle, sier statsminister Erna Solberg.

Hun har nå ankommet Haag, og skulle opprinnelig møte Ukrainas utenriksminister 14.20. Dette er møtet er nå avlyst.

USAs president Barack Obama er initiativtager til NSS, Nuclear Security Summit, som arrangeres for tredje gang. I tillegg til USAs Barack Obama, Tysklands Angela Merkel, Storbritannias David Cameron og Frankrikes Francois Holland, deltar også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Ukrainas utenriksminister Andrij Desjtsjytsja.

— Europa og USA står forent i støtten til Ukraina. Vi står sammen om å la Russland betale for sine handlinger, sa Obama etter et møte med Rutte i dag, ifølge NTB.

Fokus er ikke sanksjoner Norge støtter sanksjonene mot Russland. Reaksjonene rammer økonomiske investeringer, med håp om å knekke russernes støtte til president Putin. Likevel er ikke Solbergs fokus først og fremst sanksjoner.

- Det viktigste vi gjør, er ikke disse reaksjonene mot Russland. Det er å stabilisere Ukraina. Det viktigste som det internasjonale samfunnet må gjøre, er å komme opp med en pakke for å bidra, men det må også skje internt i Ukraina, for å beholde et system som fungerer og som er mer robust for framtida. Den største utfordringen framover vil være den politiske situasjonen internt i Ukraina. Nå klarer de ikke å betale noen regninger. De må settes i stand til å betale ut lønninger og få systemet til å fungere. Det fokuseres mye på tiltakene som er rettet mot Russland, men unnskyldningen for Russland til å gå videre, vil alltid dreie seg om hvordan situasjonen er internt i Ukraina, sier hun til Dagbladet.

Et bilateralt møte som klimaminister Tine Sundtoft skulle delta på i Moskva denne uka, er kansellert. Det samme er militærøvelsen Northern Eagle.

- Vi er veldig opptatt av at Norge skal fortsette å samarbeide med Russland på lavt nivå framover. Vi kommer til å se på punktene med høy profil, som besøk og lignende, i tillegg til militær aktivitet som vi går gjennom. Men dette er ikke et bilateralt forhold mellom Norge og Russland. Dette er et forhold som dreier seg om å på internasjonalt plan være enige om felles reaksjoner overfor Russland, sier Solberg, som vil treffe Obama for første gang i Haag.

Ønsker rask avklaring Det er ventet at spørsmålet om hvem som skal bli NATO-sjef vil komme opp. Flere norske medier, deriblant Dagbladet, meldte i forrige uke at Jens Stoltenberg er høyaktuell., mens Aftenposten nå er sikker på at han er NATOS nye generalsekretær.

Han skal ha støtte fra både Obama, Merkel, Hollande og Cameron. Til Dagbladet i forrige uke sa statsminister Erna Solberg at hun støtter Jens Stoltenbergs kandidatur og at det vil være bra for Norge om han får vervet.

— Jeg mener argumentene for Stoltenberg dreier seg om den kjennskapen alle disse lederne har til hans lange virke som statsminister i Norge og deltakelse internasjonalt, og det trengs ikke særlig argumenter for dette. Det viktige er kanskje å si at i den situasjonen vi nå er i, ville det være fint å få en rask avklaring av hvem som skal bli NATOs generalsekretær, sier hun til NRK i dag.

Atomfaren Sentralt kommer også til å være det som er tema for konferansen, sikring mot spredning av ulike former for kjernekraftmateriale med strålefare.

- Der har Norge gjort en fantastisk bra jobb i noen år. Vi har, uten at det norske folk nødvendigvis er klar over det, 251 russiske lykter stående i nord og i Østersjøen med strontium. Ganske store kilder, uten noen bevoktning, som kunne vært brukt til å lage skitne bomber med stor stråleeffekt. Norge har vært ledende i å fjerne alle disse strontiumbatteriene, og satt inn solcellepanel. Dette er en praktisk bit av det samarbeidet som kommer ut av denne typen konferanser. Det vil også ha en link til Ukraina etter hvert, for Ukraina har sitt støtte apparat når det gjelder sivilt kjernefysisk materiale fra Russland. De kommer til å trenge hjelp andre steder fra. Det er et stort antiterrorarbeid å sikre alle kilder til materiale som kan brukes av terrorister til å lage skitne bomber og skape større trusselsituasjoner.

Framtiden bør bestemmes av folket Den nederlandske avisa de Volkskrant har fått Obama i tale i forbindelse med toppmøtet. Obama mener det finnes løsninger på konflikten som gagner alle parter.

- USA ser ikke Europa som en slagmark mellom Østen og Vesten, og vi ser heller ikke situasjonen i Ukraina som et nullsumspill. Den slags tenkemåter burde ha endt med Den kalde krigen, sier Obama.

Obama fortsatte med å si at handlingene til Russland må få konsekvenser, og hvis Russland fortsetter å eskalere konflikten så må det innføres kraftigere sanksjoner, men han mener også at Ukraina ikke må velge mellom å vende seg mot enten Vesten eller Russland.

- Det ukrainske folket må ikke velge mellom Østen og Vesten. Tvert imot, det er viktig at Ukraina har gode relasjoner med både USA, Russland og Europa. Som jeg har sagt, framtida til Ukraina bør bestemmes av det ukrainske folket, sier Obama.

I denne artikkelen