Migrantkaos på grensa mellom Hviterussland og Polen

Møtes av trussel-SMS

Tusenvis av soldater, piggtrådgjerder og trussel-SMS møter migrantene.

KAOS: En stor mengde migranter har samlet seg ved grensegjerdet mellom Hviterussland og Polen nær den hvitrussiske byen Grodno. Stemningen er svært spent. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB Vis mer
Publisert

Totalt skal det være rundt 20 000 politi og militære som i øyeblikket vokter grenseovergangen Kuznica mellom Polen og Hviterussland, som tusenvis av flyktninger ønsker å krysse, skriver Aftonbladet.

Tidligere denne uka ble det meldt om skyting og kaos ved grensa.

Hviterussland har i flere måneder blitt anklaget for å ha lokket migranter fra Midtøsten til landet, for deretter å hjelpe de mot grensa til Polen og EU.

Motivasjonen skal være å hevne seg på EU, som ikke lenger anerkjenner landets leder Aleksandr Lukasjenko, som president. EU innførte også flere sanksjoner mot landet på grunn av undertrykkelsen av landets opposisjon og sivilsamfunn.

STENGT: En polsk soldat sprayer væske på flyktningene ved grensa i Grodno-regionen. Foto: NTB
STENGT: En polsk soldat sprayer væske på flyktningene ved grensa i Grodno-regionen. Foto: NTB Vis mer

- Uakseptabelt

Lukasjenko krevde tirsdag at migrantene må få reise inn i Polen. Han beskylder EU for å ha iscenesatt krisen.

Samme dag ga EU sin fulle støtte til Polen for å stenge sin grense til Hviterussland. En talsmann for EU-kommisjonen har anklaget Lukasjenko for å holde mennesker som politiske gisler.

- Dette er en del av den umenneskelige gangsterstilen til Lukasjenko. Han lyver, utnytter og forleder folk med den falske forhåpningen om at de enkelt skal få ta seg inn i EU, sier talspersonen ifølge The Guardian.

For det har blitt alt annet enn enkelt å komme seg inn i EU for de tusenvis av flyktningene.

Polen har innført unntakstilstand og opprettet en jernring rundt grenseovergangen.

15 000 soldater er sendt til grenseområdet, og det er oppført et to og et halvt meter høyt piggtrådgjerde langs den 41 mil lange grensa. Den polske regjeringen har lovet at gjerdet skal være ugjennomtrengelig.

Trussel-SMS

I tillegg skal polske myndigheter ifølge både The Telegraph og CBS News prøvd å skremme vekk migrantene med en trussel-SMS.

Der skal de polske myndighetene på flere språk ha skrevet at grensa er stengt og at hviterussiske myndigheter har fortalt løgner. De oppfordrer flyktningene til å dra tilbake til Minsk, og ikke ta piller de får fra hviterussiske soldater.

Meldingen inneholder også en lenke til en nettside myntet på migrantene.

- Dra tilbake, risiker ikke livet ditt, står det blant annet på nettsida.

Polens beinharde respons har blitt tatt godt imot av andre land i Europa.

- Polakkene har gjort det rette. Vi kan ikke kritisere Polen for å beskytte EUs ytre grense med de midler vi har tilgjengelig. Polen gjør en viktig jobb for hele Europa, sier den tyske innenriksministeren Horst Seehofer til avisa Bild, ifølge The Guardian.

Anklager vesten

Hviterusslands utenriksminister anklager Vesten for å stå bak flyktningkrisen på grensa mot Polen.

– Migrantkrisen ble framprovosert av EU og landene som grenser til Hviterussland, sa utenriksminister Vladimir Makel onsdag.

Han er i Moskva for å møte sin russiske motpart Sergej Lavrov. Der ønsker han å fremforhandle en samarbeidsavtale med sitt store naboland i øst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer