Møtes der norsk finanselite festet med Elton John

Barack Obama og de andre lederne i G-20 landene holder sine møter i palasset der Christian Sveaas leide inn Elton John til å underholde norsk finanselite.

MØTES IGJEN: Barack Obama og Vladimir Putin møtes igjen i dag. (AP Photo/Andres Leighton) Scanpix
MØTES IGJEN: Barack Obama og Vladimir Putin møtes igjen i dag. (AP Photo/Andres Leighton) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er ventet et annet klima denne gangen, med harde konfrontasjoner om hvorvidt det er nødvendig eller fornuftig å bombe Syrias president Bashar al-Assad etter at USA og vestlige regjeringer mener de har bevis for at regjeringsstyrkene i den syriske borgerkrigen brukte gass mot sivile 21. august. USA mener de kan dokumentere at mer enn 1000 mennesker døde i gift-angrepet.

Andre toner
Men i 2006 var det bokstavelig talt andre toner i Konstantin-palasset i utkanten av St. Petersburg. Da inviterte finansmannen Christian Sveaas et flylass med sine beste venner til sin 50-års dag til palasset som er bygget opp som et av regjeringens representasjonssteder. Stein Erik Hagen, Christian Ringnes, Åga Korsvold og tidligere Høyre-statsråd Børge Brende var blant gjestene i palasset som på folkemunne har fått navnet «Putins palass» i Russland, fordi den russiske presidenten har pusset opp palasset fra Tsar-tida og bruker det til møter med høytstående gjester.

Rosinen i pølsa på Sveaas 50-års dag var konserten med Elton John, som skulle være en overraskelse for gjestene. Men Dagbladet kunne fortelle historien om det britiske pop-ikonet og den norske finanseliten samme dag som konserten fant sted.

Vann og vin
I parken der palassset ligger er det 20 mindre hus. Der skal de fleste av lederne i verdens 20 største økonomier bo. Mens Obama skal bo i selve palasset.

I kveld er det middag i Peterhov, som også ligger fed Finskebukta. Det var sommerhuset til Peter den store, som var St. Petersburgs grunnlegger. Der er det en rekke fontener i den barokke parken. Et av kvldens høydepunkter skal være et vannshow.

KONSTANTIN PALASSET : Her møtes lederne for verdens 20 største økonomier i dag. I 2006 inviterte Christisn Sveaas Elton John hit.  AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA Scanpix
KONSTANTIN PALASSET : Her møtes lederne for verdens 20 største økonomier i dag. I 2006 inviterte Christisn Sveaas Elton John hit. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA Scanpix Vis mer

Dagens gjester i Konstantin-palasset får neppe se Elton John. De må nøye seg med vann. Og vin. Konstantin-palasset skal ha en av verdens beste vinkjellere.

SAMMAN IGJEN: Millionærene Christian Ringnes (t.v.) og Christen Sveaas på Øvrevoll i år. For sju år siden festet de sammen med Elton John i Konstantin-palasset.. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
SAMMAN IGJEN: Millionærene Christian Ringnes (t.v.) og Christen Sveaas på Øvrevoll i år. For sju år siden festet de sammen med Elton John i Konstantin-palasset.. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer