Møtes for å snakke om Persilleholmen

Den marokkanske utenriksministeren reiser til Brüssel for å snakke med spanjolene. Han lover å ikke gjenokkupere miniøya dersom de spanske soldatene trekker seg unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil ikke komme tilbake til øya når de spanske troppene drar. Det er et løfte jeg gir i offentlighet, sa den marokkanske utenriksministeren Mohamed Benaissa i går kveld.

I dag forlot han Rabat for å dra til Brüssel hvor EU har sitt månedlige utenriksministermøte. Målet er at en samtale ansikt til ansikt kan løse krisa som nå ser ut til å gå mot slutten. Benaissa gjentok løftet om å holde seg unna øya, idet han reiste, men la til:

- I øyeblikket er imidlertid situasjonen slik, at det står fremmede styrker innenfor vårt territorialfarvann. Øya er okkupert av spanske soldater. De må reise, og da kan vi starte en dialog, sier Benaissa.

Utspillet er et svar på det spanske tilbudet som kom torsdag fra utenriksminister Ana Palacio. Hun tilbudte å gå tilbake til status quo, etter at spanske elitetropper overtok øya i et helikopterangrep onsdag morgen.

- Spania har intet ønske om å forbli på Perejil. Vi ønsker å gå tilbake til slik situasjonen var tidligere, men vi krever garantier. Det betyr at hvis vi skal dra, må Marokko holde seg unna, sier Palacio til spansk radio.

Spanske myndigheter har ikke kommentert Marokkos siste utspill, men alt tyder på at krisa er over. Spania har også lovt at Marokko ikke vil bli utsatt for handelssanksjoner, og de garanterer for sikkerheten til de 200 000 marokkanerne som bor i Spania og de 1,5 millionene som besøker landet årlig.

Tilbyr samarbeid

Den spanske utenriksministeren understreket at konflikten ikke krever hjelp av utenforstående forhandlere. Dersom den marokkanske kongen og de politiske partiene lover å ikke sende militære til Perejil, vil de spanske styrkene forlate miniputtøya som ligger 200 meter fra den marokkanske kysten.

Slik foregikk militæraksjonen

Med krigsskip og helikoptre ble elitesoldatene satt inn mot Persilleholmen ved soloppgang.

- Når vi har trukket oss unna og blitt enige, kan politistyrker fra begge landene samarbeide om å bekjempe narkotikasmugling og ulovlig innvandring i området, sier Palacio.

Da Marokko sendte soldater til øya forrige torsdag, unnskyldte de seg med at de bare ønsket å stanse narko- og menneskesmuglerne. De la likevel ikke skjul på at de mener at Perejil tilhører dem - og ikke Spania som har flere enklaver på den afrikanske nordkysten.

Ydmykede soldater

- Man kan ikke løse dette problemet med geværild. Dette er en krigserklæring og en feil, sa Majubi Aherdan, tidligere forsvarsminister og leder for National folkebevegelse (MNP).

- Spania har glemt at Marokko er et uavhengig land, sa han og la til at forbindelsene til Spania måtte brytes.

Den svært overraskende militæraksjonen ble utført i 06.15-tida norsk tid. De seks marokkanske soldatene ble tatt til fange og brakt til den spanske enklaven Ceuta fem kilometer fra øya. Etter noen timer kom de luskende tilbake over grensa til Marokko. Ingen skudd ble avfyrt og ingen kom til skade under operasjonen som ble utført etter konsultasjoner med FNs sikkerhetsråd og Spanias allierte.

<B>VIL OVERTA PEREJIL: Marokkanerne mener at Spanias øykrav er en levning fra kolonitida.
TILBYR STATUS QUO: Utenriksminister Ana Palacio og forsvarsminister Federico Trillo omfavner hverandre.
DAVID MOT GOLIAT: Marokkanske barn bruker slynger for å nå fram med steinkastinga.
TVIHOLDER PÅ HOLMEN: Rundt 30 spanske elitesoldater har tatt stilling på den vesle steinhaugen som stikker opp av havet.