NY VURDERING: Justisminister Grete Faremo og PST sjef Janne Kristiansen presenterer nå en ny vurdering av trusselbildet. Foto: Jacques Hvistendahl
NY VURDERING: Justisminister Grete Faremo og PST sjef Janne Kristiansen presenterer nå en ny vurdering av trusselbildet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Møtes i hemmelighet og snakker om hvordan de skal bekjempe Vesten

Radikal islamisme utgjør fortsatt den største terrortrusselen, ifølge PST. Den nye nasjonale trusselvurderingen presenteres nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 08.15 i dag møter PST-sjef Janne Kristiansen og justis- og beredskapsminister Grete Faremo pressen for å legge fram den offentlige versjonen av nasjonal trusselvurdering. Det er sikkerhetstjenestens analyse av «forhold som kan påvirke norsk sikkerhet og skade nasjonale interesser» i tida framover.

Justisminister Grete Faremo sier trusselbildet er endret etter 22. juli, men at ekstrem islamisme fortsatt utgjør den største terrortrusselen for Norge i 2012.

«Selv om det er få personer i Norge som støtter ekstrem islamisme, er rekrutteringen til enkelte miljøer økende», heter det i trusselvurderingen.

- Personer som er oppvokst her blir i større grad enn tidligere rekruttert inn i ekstreme islamistiske nettverk, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

PST advarer spesielt mot enkelte lederskikkelser i ekstreme islamistiske miljøer, som forsøker å rekruttere unge menn.

«Aktivitetene i ekstreme islamistiske miljøer har mer operativ karakter enn før, heter det i trusselvurderingen».

- Møtes i hemmelighet Ifølge Kristiansen har de kunnskap om at personer i ekstreme islamistiske miljøer møtes i hemmelighet.

- Det de snakker om, er hvordan de skal bekjempe Vesten, sier Kristiansen, som sier en hovedbekymringen er radikalisering blant personer født i Norge, som påvirkes av lederskikkelser.

Nasjonal ekstremisme liten trussel - De grufulle terrorhandlingene 22. juli har forandret hvordan vi ser på sikkerhet og sårbarhet.

«Terrorhandlingene 22. juli har så langt ikke medført noen endring i trusselen fra organiserte nasjonale ekstreme miljøer i Norge», heter det i trusselvurderingen.

- Mitt hovedbudskap er dessverre at terrortrusselen er her, sier Kristiansen.

Les hele trusselvurderingen her.

Lovendringer Etter 22. juli-angrepene har det vært knyttet stor spenning til hvordan PST framover vil vurdere faren for angrep fra særlig soloterrorister og potensielt voldelige høyreekstreme.

Allerede har PST bedt Justisdepartementet om lovendringer som skal gjøre det enklere å avdekke og straffeforfølge planlegging av terror utført av enkeltpersoner. Samtidig har tjenesten også tidligere vært klar på at oppgaven som ennå krever mest ressurser er kartlegging av islamistiske ekstremister.

PST igangsatte i fjor høst to evalueringsgrupper som følge av 22. juli. Rapportene fra disse er ennå ikke ferdige.

Dagbladet følger presentasjonene til justisministeren og PST-sjefen fortløpende.