Møtes i sønderskutt hovedkvarter

NEW YORK (Dagbladet): Yassir Arafats fordømmelse på arabisk av alle drap på sivile i Midtøsten var tilstrekkelig til at han møter USAs utenriksminister Colin Powell i sitt sønderskutte hovedkvarter i Ramallah i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske borgermesteren i Jerusalem, Ehud Olmert, latterliggjorde «på vegne av folk her i Jerusalem» i går Arafats uttalelse, og føyde til «men hvis dere er fornøyd, så er det opp til dere».

- Vi fordømmer på det sterkeste alle angrep som er rettet mot sivile på begge sider og spesielt angrepet som fant sted og var rettet mot israelske sivile i går i Jerusalem, heter det i uttalelsen fra Yassir Arafat.

Delegasjonen til utenriksminister Colin Powell gikk øyeblikkelig i møte for å oversette og drøfte uttalelsen fra «Den palestinske selvstyremyndigheten og dens president», som det står.

President George W. Bush dro fredag på sin vanlige weekend-tur til presidenthytta Camp David i Marylands åser.

Offisielt heter det her at presidenten «overvåker» utviklingen i Midtøsten derfra.

Stort mandat

Tidligere i uka har presidentens talsmann Ari Fleischer understreket at Colin Powell har et «vidtrekkende mandat med maksimum fleksibilitet», slik at han selv treffer de viktigste avgjørelsene på stedet.

Men akkurat denne helga glødet nok likevel de avlyttingssikre video- og telefonforbindelsene mellom Jerusalem og Camp David..

Bush hadde ingenting å si om krisen i Midtøsten i sin ukentlige radiotale. Isteden reklamerte han for sine skattelettelser. I morgen er siste frist for amerikanerne til å levere inn sin selvangivelse.

Rent overende

Uttalelsen fra Yassir Arafat likestiller drapene på sivile i Israel og på Vestbredden. Utsendelsen av denne uttalelsen understreker kontrasten i hvor mye verden får vite om det skjer i Jerusalem i motsetning til det som skjer på Vestbredden.

I Nablus fortalte Mahmoud Shobi til nyhetsbyrået Ap at hjemmet til hans bror og far ble rent over ende av israelske bulldosere som skulle ødelegge et tomt nabohus. Shobi sa at broren Samer Shobi (49), hans gravide kone Nabela (40) og parets tre sønner, Abdelallah (8), Azam (6) og Anas (4) ble drept.

Shobi sa at også hans 85-årige far Omar og de to søstrene Fatamah (55) og Abeer (36) ble drept. Likene ble gravd fram på fredag.

Israelske talsmann sa at de ikke kjente til dødsfallene.

Fordømmer

Mens journalister og TV-team fra hele verden svermet omkring de døde og skadete etter selvmordsbombingen av buss nr. 6 på holdeplassen ved Mahane Yehuda-markedet i Jerusalem, holdes reporterne borte både fra Jenin, Betlehem, Nablus og de andre byene der israelske styrker nå står på Vestbredden.

RASERT: En israelsk stridsvogn står utenfor Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah. Bygningen er preget av utallige angrep.