Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtes igjen etter 21 år

Lene Lervik bar navnet Lee Mi Ok og bodde i Seoul da hun i 1980 ble bortadoptert til Norge mot sin sørkoreanske families vilje. Etter 21 års savn fikk hun i vår endelig kontakt med sin biologiske familie. Denne uka møtes de i Las Vegas der familien nå bor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): - Til å begynne med tror jeg det bare blir tårer, sier Lene Lervik. Hun har begynt å forberede seg på den psykiske påkjenningen det blir å møte sin koreanskefamilie.

Den fantastiske historien om Lene Lervik kunne du lese i Dagbladet 28. april i år. Kort fortalt hadde Lenes biologiske onkel Andrew Lee jobbet for å finne Lene i 20 år. Han lyktes først etter avgjørende hjelp fra taekwondoleder Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund. På 80-tallet tok Andrew Lee med seg slekta og flyttet fra Seoul til Las Vegas. Som visepresident i Nevadas taekwondoforbund tok han kontakt med Dag Jacobsen i forbindelse med US Open i mars. Jacobsen lovte å hjelpe ham, og klarte å spore opp Lene i Trondheim. Denne uka blir Dagbladet med når Lene drar over for å møte slekta si i Las Vegas.

- Siden april har vi sendt mail til hverandre, snakket på telefon og sendt hverandre bilder, sier Lene, som er i full gang med å pakke kofferten.

Psykisk tøft

Hun tar med seg samboer Sindre Veland til Las Vegas, og forbereder seg på et sterkt møte.

- Jeg har ikke reisefeber ennå, men det blir vel annerledes når det nærmer seg enda mer.

- Hvordan?

- Jeg må forberede meg psykisk. Til å begynne med tror jeg det bare blir tårer. Kanskje kommer de til å spørre meg om jeg vil flytte til Las Vegas og bo sammen med dem.

- Er det aktuelt?

- Akkurat nå er svaret nei. Jeg har min familie her i Trondheim. Det er her jeg bor med mamma, pappa og annen familie rundt meg.

- Hva synes din norske familie om gjenforeningen?

- De er veldig glade på mine vegne.

Bestemor viktigst

Lene gleder seg mest til å møte sin biologiske bestemor. Det var den nå 83 år gamle kvinnen som sendte Lene og søsteren midlertidig på barnehjem da jentenes mor stakk av for godt i 1980. Lenes biologiske far er død.

Bestemor Lee Sam Do har hatt store samvittighetskvaler etter at Lene ble adoptert bort til tross for avtalen med barnehjemmet om at jentenes onkel skulle ta over foreldreansvaret så snart han kom tilbake fra militærtjenesten.

- Bestemor gråt hele tida de første dagene etter at hun fikk vite at jeg var funnet. Jeg gleder meg veldig til å treffe henne igjen. Jeg husker henne fortsatt så vidt fra jeg var liten. Nå vil jeg vise henne at jeg er frisk og oppegående og at alt er bra. Det er ikke godt å vite hva hun har tenkt disse åra, sier Lene.

Men bestemoren snakker bare koreansk.

- Sjøl husker jeg nesten ingenting av det språket. Onkel Andrew får være tolk. Men jeg husker fortsatt det koreanske ordet for bestemor, sier Lene, som pakker med seg gaver til onkler, tanter og søskenbarn.

Lillesøster savnet

- Jeg skal ha med norske gaver. En håndlaget kniv, smykker med Trondheims-rosa, brunost og ostehøvel.

Siden Dagbladet fortalte Lenes historie har hun fått mange henvendelser.

- Jeg har blitt kontaktet av både kjente og ukjente som synes dette er kjempemoro. De sier at de fikk gåsehud da de leste om historien min i Dagbladet. Jeg har også fått kontakt med ei koreansk jente i Bergen som tidligere bodde i Trondheim. Hun inviterte meg med på et koreansk treff, sier Lene.

Bare én mangler for å gjøre gjenforeningen komplett: Lenes tre år yngre biologiske søster Lee Mi Tong. Hun ble også adoptert bort (til Frankrike) i 1980. Ingen vet hvor hun er i dag.

- Jeg tror onkelen min nesten har gitt opp å finne henne. Han har funnet ut at hun mistet det franske statsborgerskapet da hun var seks år gammel. Det kan bety at familien har flyttet fra Frankrike, at familien ikke taklet å ha et adoptivbarn og adopterte henne videre - eller at hun er død.

Sjøl lever Lene i håpet.

GLEDER SEG: - Siden april har vi sendt mail til hverandre, snakket på telefon og sendt hverandre bilder, sier Lene, som er i full gang med å pakke kofferten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling