Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtes med sex-fordommer

- Jeg fikk stadig spørsmål om jeg var fra Pattaya, hvor man prostituerer seg. Det var sårende og jeg ble både sint og opprørt. Slik opplevde thailandske Pannee Skjelsvik sine første år i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Pannee og andre i det thailandske miljøet i Norge reagerer sterkt på bildet som skapes av Thailand, ved en nesten ensidig fokusering på barnesex, sexindustri og sexturisme.

- Det er sårende, og skaper myter og fordommer som mange thailendere i Norge opplever som svært belastende, sier hun.

Pannee Skjelsvik (42) er morsmålslærer i Porsgrunn. Hun er utdannet lærer og har høyere utdanning fra et universitet i Thailand. Pannee flyttet til Norge for ni år siden fordi hun trengte arbeid. Hun fikk ofte slengbemerkninger på utesteder og diskoteker - også etter at hun etter en tid i Norge giftet seg med en nordmann.

- Det er et lite miljø i Porsgrunn, og jeg har bodd her i flere år. Derfor får jeg sjelden slike spørsmål og bemerkninger nå. Likevel merker jeg at det fortsatt finnes fordommer og myter som overhodet ikke har røtter i virkeligheten.

Utstillingsdokke

Hun forteller at nordmannen hun først var gift med, behandlet henne som en utstillingsdokke, og var stolt over å vise henne fram.

- Han skrøt av håret mitt og fortalte sine venner hvor myk huden min var. Jeg syntes det var flaut, og plagsomt at folk tok på håret, og huden min. Han hadde dannet seg et bilde av Thailand, og thailandske kvinner, som jeg ikke kjente meg igjen i. Jeg taklet det ikke og skilte meg etter tre år, sier hun.

Sex, sex, & sex

Da en gruppe elever på videregående ved Pannees skole fikk i oppgave å lage en spørreundersøkelse om hva som var betegnende for Thailand svarte over halvparten av de spurte at Thailand var et sted hvor man kunne få billig sex, og at det var et land hvor barnesex var spesielt utberedt, og billig.

- Jeg ble veldig skuffet og sjokkert over hvor lite man visste om Thailand, sier Pannee.

Kjøpt og betalt

Hun får støtte av Bancha Mekmork (28) som har bodd i Norge i 12 år.

- Thailand er nesten blitt synonymt med sexindustri, selv om alle vet at det eksisterer overalt i verden. Ingen selger seg selv eller sine barn med glede. Fattigdom er ofte årsaken til at kvinner, menn og barn må prostituere seg, sier Mekmork - som peker på at mange tror på det ensidige bildet av Thailand som skapes i norske medier.

- Et eksempel på fordommer er synet på thailandske kvinner i Norge. Jeg har selv møtt noen thailandske kvinner som er kjøpt og tatt med hit, og som blir behandlet umenneskelig av sine norske menn. De hadde ikke penger til mat, ble systematisk mishandlet, holdt innstengt og kunne ikke norsk slik at de kunne få hjelp, sier Bancha Mekmork.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!