Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtes til debatt

Natt til fredag møtes Demokratenes presidentkandidater til årets siste debatt.

MØTES: Elizabeth Warren og Joe Biden møtes til debatt i natt. Foto: NTB Scanpix
MØTES: Elizabeth Warren og Joe Biden møtes til debatt i natt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Natt til fredag møtes sju håpefulle demokratiske presidentkandidater til årets siste debatt i Los Angeles i California. I den forbindelse er det tre viktige ting å se opp for:

1). Hvem kan utfordre Biden?

Joe Biden (77) er fortsatt i førersetet til å bli Demokratenes presidentkandidat med en oppslutning på 27,9 prosent på RealClearPolitics siste måling.

Men før denne debatten har tre av hans kritikere; Kamalar Harris, Cory Booker og Julián Castro falt fra. Dermed blir det sannsynligvis opp til Bernie Sanders (78), som tidligere har utfordret ham om latinamerikanere, å sette Biden på prøve.

To andre hete kandidater, Elizabeth Warren (71) og Pete Buttigieg (37), har brukt de siste debattene på å gå i tottene på hverandre, ifølge CNN.

BYR OPP TIL DANS: President Donald Trump la torsdag ut en manipulert video av Joe Biden med klar referanse til en av anklagene som har kommet mot tidligere visepresident Joe Biden. Video/redigering: @JoeBiden/Twitter / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

2). Helse og helsehjelp

Det har vært mye snakk om Biden og Sanders' helsetilstand i løpet av valgkampen. Tirsdag sendte Biden ut en legeerklæring, som konkluderte med at han er ved god helse. Mens Sanders tidligere i høst tok fri fra valgkampen som følge av et hjerteinfarkt.

Både Sanders og Warren har vært innbitte forkjempere for gratis helsehjelp, mens Buttigieg har argumentert for en modell hvor man både kan få offentlig helsehjelp, og samtidig beholde privat forsikring.

Siden sist debatt har Sanders og Warren imidlertid blitt mer uenige om hvordan ordningen skal finansieres, noe som kan komme opp under nattas debatt.

KOMMENTAR: Joe Biden er en tilsynelatende populær presidentkandidat. Mange har bitt seg merke i det han sa til medkandidat Kamala Harris. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

3). Donald Trump og riksrett

Natt til torsdag vedtok Representantenes hus at president Donald Trump skal stilles for riksrett i Senatet med flertall for begge tiltalepunktene.

Biden har vært en nøkkelfigur i skandalen som fulgte opp til riksrettstiltalen. Dermed blir det interessant å se hvorvidt de andre presidentkandidatene ønsker å utfordre Biden på dette.

Det blir også interessant å se om presidentkandidatene ønsker å bruke sin tilmålte tid til å diskutere den nåværende presidenten, slik som det blant annet ble gjort under en debatt i oktober.

PRESIDENTKANDIDAT: Senator Elizabeth Warren annonserer i denne videoen at hun stiller som presidentkandidat. Hun er den første store profilen i partiet som har annonsert sitt kandidatur. Video: Elizabeth Warren Vis mer

Biden i føringen

Ifølge en måling laget av RealClearPolitics har Biden en oppslutning på 27,9 prosent blant demokratiske velgere.

Bak ham ligger Bernie Sanders med 19,7 prosent og Elizabeth Warren med 15 prosent, begge på partiets venstrefløy, og deretter Pete Buttigieg, som er homofil og, som Biden er sentrumsorientert, med 8,6 prosent.

Lenger bak er forretningsmannen Andrew Yang med 3,4 prosent, senator Amy Klobuchar med 3,2 prosent og milliardæren Tom Steyer med 1,4 prosent.