SISTE FORSØK:  Russlands utenriksminister Sergey Lavrov og USAs John Kerry møtes i dag til samtaler i den amerikanske ambassaden i London. Samtalene er et siste forsøk på å få til en løsning om Ukraina før den planlagte folkeavstemningen søndag. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
SISTE FORSØK: Russlands utenriksminister Sergey Lavrov og USAs John Kerry møtes i dag til samtaler i den amerikanske ambassaden i London. Samtalene er et siste forsøk på å få til en løsning om Ukraina før den planlagte folkeavstemningen søndag. Foto: REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

Møtes til samtaler i ellevte time

Kerry advarer mot svært alvorlige skritt fra mandag hvis ikke søndagens folkeavstemning stoppes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs utenriksminister John Kerry og den russiske Sergey Lavrov har praktisk talt vokst sammen ved hoftene den siste uka, skriver CNN med referanse til intense diplomatiske forhandlinger de to stormaktene imellom om en løsning for Krim-halvøya i Ukraina.

Forrige uke møttes de fire ganger og etter dette har de hatt telefonkontakt hver eneste dag.

Likevel er det lite som tyder på at de nærmer seg en diplomatisk løsning.

I går dro John Kerry til London hvor han i dag møter Lavrov i et forsøk i ellevte time på å få stoppet folkeavstemningen om å slutte seg til Russland som etter planen finner sted på Krim på søndag.

Med seg til London har Kerry både pisk og gulrot.

Kraftig advarsel Før han forlot USA kom utenriksministeren med en kraftig advarsel:

- Russland vil møte en serie med svært alvorlige skitt fra USA og Europa fra mandag av hvis folkeavstemningen gjennomføres som planlagt og Russland ikke trekker seg tilbake, sa Kerry til Senatet i går.

Anonyme kilder sier i dag til Reuters at USA også vurderer en forespørsel fra Ukraina om våpen og ammunisjon.

Samtidig antyder Kerry en mulig kompromissløsning for Russland, ved at Ukraina kan tillate Krim å holde en avstemning om en form for selvbestemmelse.

- Kald krig Russland viser imidlertid ingen tegn på at de vil gi opp Krim, snarere tvert i mot.

Torsdag startet den russiske hæren en ny militærøvelse nær grensen til Ukraina med 8000 soldater og tungt artilleri som rakketkastere.

Russland har også lovet mottiltak dersom det innføres sanksjoner etter folkeavstemningen søndag

- London er nå scenen for tilbakekomsten av den kalde krigen, sier BBC korrespondent James Robbins.