Moteslemminger

Tore André Flo fikk kjeft for bomull under rysjene. Lene Alexandra ble kalt marengs. Moteeksperter bør være litt onde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var verre enn hvite tennissokker. «Skal vi danse»-deltaker Tore André Flo sto for årets motetabbe da han stilte med hvit T-skjorte under rysjeskjorta som er ment til å vise fram hud og hår. «Det blir minus i margen og en runde i skammekroken. Den burde bli røsket av med makt og brukt som skurefille der du aldri ville tro lyset ville nå!»

Salven kom fra stylist Vegard Storm Pedersen på Side2 i motedommen som ukentlig ilegges – etter dansedommen. Forrige runde gjorde danseløven Tshawe programmet til en fest. I år har antrekkene og motekritikken vært høydepunktet. Stylist og moteekspert Storm Pedersen triller i likhet med fenomenet Jan Thomas terning, men har bedre smak.

LENE ALEXANDRA ØIEN i tyll framkalte kvalme: «Flytt til USA og få deg jobb som marengs». Mikkel Gaup ble kalt «sussebass» og programleder Guri Solberg «Prada-hore».

Det siste var en kompliment. Det var det ikke da Storm Pedersen mente Guri så ut som en dragqueen med altfor mye makeup. Dommer Alexandra Kakurina har fått mye kjeft for håret sitt: «Skaff deg frisør», var beskjeden. Og neste uke: «Da jeg forrige gang ba Alexandra om å skifte frisør, mente jeg ikke at hun skulle oppsøke en hundefrisør».

MERYL STREPS moteheks i «The Devil Wears Prada» er inspirert av Anna Wintour, den arrogante moteredaktøren i Vouge. Her på berget slet vi derimot med altfor tannløse, sosialdemokratiske moteeksperter. Som ung journalist intervjuet jeg motesynserne. Det irriterende var at de alltid hadde den samme konklusjonen: «I år er alt lov!» Jaså. Hva er da vitsen? Fortsatt virker det som norske moteeksperter er livredde for å si noe negativt om norske designere. Snillismen råder. De litt slemme sier derimot det alle faktisk tenker.

Spissformuleringer er en egen glede. Det handler selvsagt også om skadefryd. Når den peneste jenta på skolen har en stor buse hengende i nesa, kan det jo hende vi gleder oss litt.

MOTEPOLITIET, originalene, var nådeløst ærlige. Motebloggen til Baron von Bulldog (designer Kjell A. Nordström) var eksemplarisk. Her fikk kjendiser antrekkene påskrevet: John Carew kler seg som en hallik. Kurt Nilsen ser ut som en kloning av Miss Piggy og en hobbit. Baronen ga dekk-kongen Tommy Sharif et veldig godt råd: «Det finnes faktisk designklær uten logo over hele brystet.»

Svenske aviser har lenge holdt seg med motebloggere, noen småslemme. Dronningene av slem har bloggen «Go fug yourself» og ironiserer treffsikkert over katastrofebekledde superkjendiser. Noen ganger er det best å være slem.