Møtested Afghanistan

Afghanistan er den sannsynlige fellesnevner for de mistenkte terroristene på er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En av de pågrepne er 39 år, norsk statsborger, og opprinnelig uighur fra det vestlige Kina. En annen er 31 år, har opphold i Norge på grunn av familiegjenforening, og er fra Usbekistran. Den tredje arresterte er kurdisk iraker, 37 år, med permanent oppholdstillatelse i Norge. Alle tre kom til Norge etter den USA-ledete invasjonen av Afghanistan.

God vekst for ekstremisme
Det betyr at det er en sterk tilknytning til Sentral-Asia i det terrornettverket PST sier de nå ruller opp. Både i Xinjan-provinsen i Kina, og i Usbekistan, er det gode vekstforhold for militant islam. Terrororganisasjonen al-Qaida har gode forbindelser med både miljøer i Xinjiang-provinsen i Kina, og i Usbekistan.

Utgangspunktet for denne forbindelsen er Afghanistan. Den pågrepne med opprinnelse i Xinjiang i Kina er 39 år. Mannen fra Usbekistan er 31 år. Det vil si at de var henholdsvis 30 år og 22 år da den USA-ledete koalisjonen invaderte Afghanistan høsten 2001, etter terrorangrepet mot USA i 11/09 2001.

Møtested Afghanistan
Men før invasjonen var Afghanistan et møtested og treningssted som trakk til seg ekstremistiske islamister fra store deler av den islamske verden. Da Talibans kjernesoldater var flyktet opp i fjellene etter invasjonen av Afghanistan, var det mange uighurer og usbekere som ble tatt til fange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både uighurene og usbekene har sitt å slite med. I Xinjiang-provinsen i Kina er uighurenes kultur og levesett under sterkt press etter ti-år med en kinesisk befolkningspolitikk som har gått ut på å utplassere han-kinesere i provinsen. Den ughuriske levemåten, kulturen, og religionen er satt under sterkt press. I fjor sommer samlet uighurene seg til opptøyer i Urumqi, provinshovedstaden i Xinjiang-provinsen. Mer enn 150 han-kinesere ble drept da rasende uighurer satte biler og forretninger i brann. Dagen etter tok etniske han-kinesere hevn.

Rett etter disse opptøyene ga al-Qaida ordre om at kinesiske forretningsinteresser i Afrika og i Midt-Østen - som det er mange av - var et angrepsmål.

Diktatoren i Usbekistan
I Usbekistan er forholdene annerledes. Der er ikke usbekene en minoritetsbefolkning som presses kulturelt, religiøst og økonomisk. Men president Islam Karimov er Sentral-Asias mest brutale diktator. Med sine mer enn 20 millioner innbyggere er Usbekistan en stormakt i Sentral-Asia. Men det er også et av de fattigste landene i regionen.

President Karimov hengte seg på den USA-ledete krigen mot terror. Grunnen var nettopp den nære forbindelsen mellom islamistiske grupper i Usbekistan, og Afghanistan som et oppmarsjområde for islamistisk inspirert terror. Men etter å ha fått kritikk fra blant annet USA for å ha slaktet mer enn 700 mennesker i Andijan i 2005, stanset han alt samarbeid med USA.

Mange av de usbekiske ekstremistene er fra Fergana-dalen. Byen Osh i Kirgisistan, der det nylig var massakre av usbeker, ligger ved grensa til Usbekistan i Fergana-dalen. Det er her både USA og Russland frykter at det mest fruktbare område for terrorisme i Sentral-Asia ligger. Fergana-dalen er gjødslet av fattigdom, etniske konflikter, endeløs korrupsjon, og nærhet til Afghanistan.