MOTESKAPEREN SOM BLE VOLDTEKTSMANN: Anand Jon (34) var på full fart opp i moteverdenen - til han ble arrestert etter voldtektsanklager. Nå er han dømt på 16 tiltalepunkter for overgrep mot ni jenter og unge kvinner. Her fra rettssalen i går. Foto: NICK UT/AP/SCANPIX
MOTESKAPEREN SOM BLE VOLDTEKTSMANN: Anand Jon (34) var på full fart opp i moteverdenen - til han ble arrestert etter voldtektsanklager. Nå er han dømt på 16 tiltalepunkter for overgrep mot ni jenter og unge kvinner. Her fra rettssalen i går. Foto: NICK UT/AP/SCANPIXVis mer

Motestjerne dømt for voldtekt

Anand Jon (34) lurte unge jenter som ville bli modell. Får trolig livstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Moteskaperen Anand Jon (34) er dømt for en rekke sexforbrytelser, inkludert voldtekt og overgrep mot barn, i en rett i Los Angeles. Han risikerer å måtte tilbringe resten av livet i fengsel, skriver Los Angeles Times' nettutgave.

Jon har levert kreasjoner til så vel Paris Hilton som Oprah Winfrey og Janet Jackson, og deltatt i amerikanske «Top Model». I 2004 utropte Newsweek den indiskfødte 34-åringen til en av verdens mest suksessrike sørasiater - «en å holde utkikk etter».

Det vil neppe gjenta seg nå, etter den knusende dommen, som følger etter en rettssak som har gitt et unikt innblikk i moteverdenen.

Da dommen ble lest opp, gikk det et gisp gjennom forsamlingen. Hovedpersonen selv fortrakk ikke en mine, men utenfor rettslokalet gråt venner av ham, melder AP.

Sexvideo
Ifølge tiltalen lurte den fremadstormende klesdesigneren ni jenter og unge kvinner i alderen 14-21 år til sin fasjonable leilighet i Los Angeles med løfter om modellkarriere og luksuriøs livsstil - før han forgrep seg på dem og levde ut sine sadistiske sexfantasier. Overgrepene skal ha foregått i perioden 2001-2007.

I en hjemmevideo som ble vist i retten, får Jon ei 17-årig jente til å strippe, før han forgriper seg på henne. Hun fortalte under vitnemålet at moteskaperen fikk henne til å si hun var 18 i videoen.

- Han ydmyket dem og tok hva han ville fra dem. Han var et rovdyr som dro fordel av svake mennesker rundt seg, fortalte aktor Frances Young, som fikk 34-åringen dømt på 16 av 23 tiltalepunkter, ifølge Reuters.

Den indiskfødte moteskaperen, hvis fulle navn er Anand Jon Alexander, har hele tida avvist anklagene, blant annet gjennom en støtteside. Forsvarerne har kjørt på at jentene og kvinnene er ute etter hevn og har funnet på historiene eller oppfordret til sexen.

FAN: Paris Hilton er blant de mange kvinnelige stjernene som har bekjent seg til Jons kreasjoner. Foto: CHARLES SYKES/AP/SCANPIX
FAN: Paris Hilton er blant de mange kvinnelige stjernene som har bekjent seg til Jons kreasjoner. Foto: CHARLES SYKES/AP/SCANPIX Vis mer

- Denne saken er overhodet ikke over, sier forsvarer Larry Levine til AP, og peker spesielt på mangelen på tekniske bevis, samt at flere av kvinnene hadde mobiltelefonkontakt med Jon selv etter at overgrepene skal ha skjedd.

Aktoratet hevder imidlertid at kontakten mellom moteskaperen og ofrene skyldtes at Jon selv ringte dem for å få dem til å holde kjeft om overgrepene.

Minst 67 år
Straffen blir kunngjort 13. januar, og det er store sjanser for at han blir idømt livstidsstraff - hvilket innebærer at han ikke kan søke om benådning før etter 67 år i fengsel.

Som om det ikke var nok, har han liknende anklager hengende over seg i New York, Texas og Massachusetts, og risikerer ytterligere straff etter rettsprosessene der. Designeren har allerede sittet i varetekt i et år på grunn av siktelsene.

- Tilfellene vi vet om, er trolig bare toppen av isfjellet, sa aktor Young under rettssaken.

Jon er kanskje mest kjent for sine håndtrykte jeans, som går for 700 dollar stykket (over 5000 kroner), og som blant andre Paris Hilton har erklært sin kjærlighet til.

INDISKINSPIRERTE KREASJONER: Fra en Anand-visning i New York i 2003. Den fremadstormende moteskaperen brukte gjerne mønstre inspirert fra fødelandet India i sine kreasjoner. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/SCANPIX
INDISKINSPIRERTE KREASJONER: Fra en Anand-visning i New York i 2003. Den fremadstormende moteskaperen brukte gjerne mønstre inspirert fra fødelandet India i sine kreasjoner. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/SCANPIX Vis mer