Møtet med barna som har livet på vent

Kronprinsparet vil ha mer engasjement rundt Syria-krigen og de mange problemene krisa skaper for Jordan.

SE TIL JORDAN: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon møtte i går en rekke syriske flyktninger i Za'atari-leiren, nord i Jordan. - Det er komplisert å komme så tett på folk som ikke har håp for framtida si, men jeg synes óg det er fantastisk å se hvordan de møter situasjonen, sier Mette-Marit. Hun og mannen ønsker mer engasjement for Syria-konflikten, som nå har vart i mer enn tre og et halvt år. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SE TIL JORDAN: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon møtte i går en rekke syriske flyktninger i Za'atari-leiren, nord i Jordan. - Det er komplisert å komme så tett på folk som ikke har håp for framtida si, men jeg synes óg det er fantastisk å se hvordan de møter situasjonen, sier Mette-Marit. Hun og mannen ønsker mer engasjement for Syria-konflikten, som nå har vart i mer enn tre og et halvt år. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZA'ATARI FLYKTNINGLEIR, nord i Jordan (Dagbladet): En rekke jordanske politi- og sikkerhetsfolk står på linje. Litt før skjema kommer så kortesjen med det norske kronprinsparet og utenriksminister Børge Brende (H). De er på et todagers besøk i Jordan for å sette søkelyset på den humanitære krisa som krigen i Syria påfører Jordan.

- Millioner av mennesker er på flukt og vi er veldig opptatt av arbeidet som gjøres her nede. Vi har sett på arbeidet Flyktninghjelpen gjør, og det er noe vi kan være stolte av i Norge, sier kronprins Haakon til Dagbladet, etter at første delen av programmet er unnagjort.

Den gode samtalen Kronprinsparet har akkurat møtt representanter for organisasjonene og jordanske myndigheter. Men det som gjør aller mest inntrykk, er møtene med flyktningene: Med mannen som har klart å lage en luftavkjøler med skrapgods han har funnet rundt om i leiren. Med barbereren, som gjør sin flid med å holde flyktningene pene på håret - og som ser viktigheten av å prate med kundene samtidig.

- En god barberer har alltid en god samtale med kunden, sier kronprinsessen.

- Og så får han de siste nyhetene først, skyter utenriksminister Børge Brende inn.

Besøket i leiren fortsette videre. Kronprinsessen er den som prater og stiller flest spørsmål. Smiler og ler i møtene med de mange menneskene som har måttet starte et liv på nytt. De eier knapt noe, men ser likevel ut til å holde motet oppe. 

Liv på vent Delegasjonen møter også kvinner som får dataopplæring. Og drar til mottakssenteret, der de nyankomne flyktningene kommer og får utdelt noen plaststoler, bøtter og annet som er nødvendig når de skal etablere seg på nytt: I et fremmed land, i et telt.

- Det er imponerende hvordan de holder motet oppe, sier kronprinsessen.

PÅ TUR: Utenriksminister Børge Brende, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er på et todagers besøk i Jordan. I går var de i en av verdens største flyktningleire, Za'atari, som har 80.000 innbyggere. Foto hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ TUR: Utenriksminister Børge Brende, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er på et todagers besøk i Jordan. I går var de i en av verdens største flyktningleire, Za'atari, som har 80.000 innbyggere. Foto hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det er umulig å ikke legge merke til alle barna som leker og løper rundt mellom teltene. Mange av dem vet ikke om annet enn et liv i flyktningleir. I Za'atari bor rundt 80 000 flyktninger. De har flyktet fra landet de er mest glad i: Syria.

Nå bor syrerne tett i tett i en av verdens største flyktningleir, Za'atari. Bare de heldigste har jobb. De andre venter. Håper på å komme tilbake til husene sine, til jorda, naboene, familiene...

- Vi ønsker å høre hva menneskene her tenker rundt situasjonen, og om framtida deres. Situasjonen i Syria er omtrent det eneste de snakker om, og det er hva de er opptatt av. Inntrykket vi fikk, er at de ikke ser noen umiddelbar slutt på konflikten, og å vite hva det gjør med livene deres. Det er jo derfor vi er her. For å få mer av det menneskelige bildet på situasjonen. Folk må bo her i år ut og år inn. Vi fikk det menneskelige aspektet ved dette, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Land på randen Kronprinsparet møtte også en liten småbarnsfamilie og deres to måneder gamle baby. Paret møtte hverandre i Za'atari, og bor nå sammen med svigermor. Et par andre slektninger bor vegg i vegg.

- De var åpne og delte litt av sin historie, om hvordan de flyktet og så havnet her. Det er veldig imponerende å se hvordan de håndterer en så vanskelig situasjon, sier kronprins Haakon.

Syria-krigen har nå vart over tre og et halvt år. Minst ni millioner syrere er på flukt. 3,2 millioner av disse befinner seg i Syrias naboland, Jordan, Egypt, Libanon og Irak. Nabolandene er på bristepunktet. Sliter med å gi både egne borgere og de mange flyktningene tilgang til elementære tjenester som rent vann, helse og utdanning.

Jordan har seks millioner innbyggere. På toppen av dette er det i løpet av de siste årene kommet rundt en million flyktninger. Det skaper kaos for et land som allerede før sleit med arbeidsledighet og tilgang på basistjenester til innbyggerne.

Imponert av Jordan - Flyktningene blir tatt imot og integrert. Det er veldig imponerende å se hvordan Jordan åpner opp dørene sine for å ta imot så mange mennesker, sier kronprins Haakon.

FLYKTNING FOR NOEN MINUTTER: Kronprinsesse Mette-Marit går gjennom teltet der nyankomne syrere kommer og får utdelt plastbøtter, plaststoler og andre elementære ting de trenger når de skal etablere seg i teltleiren. Snart kommer vinteren, da blir det kaldt. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLYKTNING FOR NOEN MINUTTER: Kronprinsesse Mette-Marit går gjennom teltet der nyankomne syrere kommer og får utdelt plastbøtter, plaststoler og andre elementære ting de trenger når de skal etablere seg i teltleiren. Snart kommer vinteren, da blir det kaldt. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Utenriksminister Børge Brende kom i går med nyheten om at Norge øker sin økonomiske bistand til Jordan til det dobbelte neste år (til 100 millioner).

- Jordan har tatt imot over 600.000 flyktninger fra Syria (1 million er uoffisielle tall, men mer reelt, journ.anm). Dette medfører store utfordringer for det jordanske samfunnet. Vi vil derfor øke vår støtte til Jordan, sier utenriksminister Børge Brende.

Den norske støtten skal i stor grad gå til utdanning, ifølge Brende, som understreker at det viktigste nå må være å få en slutt på Syria-krisa.
 
- Det er dessverre ingen åpenbar politisk løsning på Syria-konflikten i sikte, samtidig som at vi ikke må utelukke en politisk løsning. Situasjonen er blitt verre på grunn av IS, men vi har også sett at arabiske land har klart å samle seg av den grunn. Det kan være noe bygge videre på: Å samle de moderate kreftene i Syria og finne en politisk løsning, sier Brende.

• I dag møter kronprinsparet flere syriske flyktninger. De skal også møte den jordanske kongen, Abdullah. Dagbladet er med i følget, og vil komme med flere saker utover dagen.

IVRIGE JENTER: De jordanske ungdommene på Redd Barnas yrkesopplæringssenter i Amman var nærmest fra seg av begeistring da kronprinsparet besøkte dem i går. De klappet inn gjestene, filmet og lo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IVRIGE JENTER: De jordanske ungdommene på Redd Barnas yrkesopplæringssenter i Amman var nærmest fra seg av begeistring da kronprinsparet besøkte dem i går. De klappet inn gjestene, filmet og lo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
HJERTELIG MØTE: 23-årige Ala Al Hadidi hadde ventet på kronprinsparet i tre dager. - Jeg elsker dem! De er opptatt av ungdom, og vi trenger hjelp her nå. Hun er til og med enda penere i virkeligheten enn på bildene. Jeg elsker dem, sier Al Hadidi til Dagbladet etter besøket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HJERTELIG MØTE: 23-årige Ala Al Hadidi hadde ventet på kronprinsparet i tre dager. - Jeg elsker dem! De er opptatt av ungdom, og vi trenger hjelp her nå. Hun er til og med enda penere i virkeligheten enn på bildene. Jeg elsker dem, sier Al Hadidi til Dagbladet etter besøket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer