VARSLER: Politioverbetjent Robin Schaefer fant bevis for at Monika Sviglinskaja (8) kan ha blitt drept. Han er varsleren som skal ha blitt motarbeidet av ledelsen i Hordaland politidistrikt. Foto: Helge Skodvin/Vigmostad Bjørke
VARSLER: Politioverbetjent Robin Schaefer fant bevis for at Monika Sviglinskaja (8) kan ha blitt drept. Han er varsleren som skal ha blitt motarbeidet av ledelsen i Hordaland politidistrikt. Foto: Helge Skodvin/Vigmostad BjørkeVis mer

- Møtet med Schaefer var et overgrep

Redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum mener Politidirektoratet har inntatt et standpunkt mot varsleren Robin Schaefer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg kjenner til innholdet i møtet som Robin Schaefer ble invitert til, der Politidirektoratet gir uttrykk for at det ikke er så viktig at han får varslerstatus. Det gir et sterkt inntrykk. Jeg opplever det som et overgrep mot en person som på det tidspunktet hadde vært syk lenge, sier redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum.

Dagbladet har lagt ut et lydopptak av møtet som ble holdt i november i fjor.

Mortvedt sier at forsøket på å få politioverbetjent Robin Schaefer bort fra tanken om å reise sin sak som en formell varslersak etter bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven, er svært uheldig.

- Feil agenda - Det som sies i lydopptaket fra dette møtet kan tyde på at representantene fra Politidirektoratet har hatt feil agenda. Det er veldig alvorlig i forhold til eksisterende lovverk. Han skulle egentlig hatt varslerstatus på et mye tidligere tidspunkt. Det viser også at Politidirektoratets representant i møtet uttrykker seg på en måte som viser at han har inntatt et standpunkt. Det er ikke bra, sier Ole Martin Mortvedt.

Han håper at det ikke finnes uheldige bindinger mellom personer i Politidirektoratet og politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt. Gudmundsen har uttalt at han opplever å ha støtte av politidirektør Odd Reidar Humlegård.

- Må bruke foten - Geir Gudmundsen har  jobbet i Politidirektoratet tidligere og har hatt tett kontakt med personer der. Jeg håper ikke det har betydning for hvordan politidirektør Odd Reidar Humlegård handterer ansettelsesforholdet til Gudmundsen. Nå ligger ballen hos Humlegård. Han må ikke bare gå rundt den, men bruke foten. Politimesteren i Hordaland, visepolitimesteren og politijuristen som henla Monika-saken må alle sies opp fra sine stillinger så snart som mulig.

- Fallet for disse lederne blir større for hver dag som går. Hvis ikke Humlegård foretar seg noe raskt, risikerer han å gå med i dragsuget etter lederne i Bergen, sier Ole Martin Mortvedt.

- Må ha tillit Han begrunner sitt krav med at lederne i Bergen har motarbeidet Robin Schaefers forslag om gjenopptakelse av etterforskningen i Monika-saken og måten de har handtert saken og Robin Schaefer's varslersak i ettertid.

- De har åpenbart ikke forstått verdien av bevisene som Schaefer har framskaffet. Hvis de ikke har forstått bevisene, så kan de heller ikke være ledere i politiet. Hvis de derimot har forstått bevisene, så har de forsøkt å tildekke saken. Det er minst like alvorlig. Det norske folk må ha tillit til politidirektøren og andre politiledere. Uten tillit kan de ikke være ledere, sier Ole Martin Mortvedt.

Politimester Geir Gudmundsen har vært tilbakeholden med å kommentere utviklingen i varslersaken og Monika-saken og har vist til at det foregår en ekstern granskning av varslersaken til Robin Schaefer og at Spesialenheten for politisaker ennå ikke har konkludert sin etterforskning av saken.

- Det er ikke nødvendig å vente på Spesialenheten. Man må ikke ha gjort noe straffbart for å slutte i en lederjobb, sier redaktør Ole Martin Mortvedt.

ALVORLIG: Redaktør Ole Martin Mortvedt sier det er veldig alvorlig at POD sådde tvil om varslerstatusen til Robin Schaefer. Foto: Politiforum
ALVORLIG: Redaktør Ole Martin Mortvedt sier det er veldig alvorlig at POD sådde tvil om varslerstatusen til Robin Schaefer. Foto: Politiforum Vis mer