Møtet mellom Kim og Trump: Her er det historiske håndtrykket

- Vi kommer til å få et veldig bra forhold i tiden som kommer, sa Donald Trump.

HÅNDTRYKKET: Donald Trump møter her Kim Jong-un. Den amerikanske presidenten omtalte det som en ære. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SINGAPORE/OSLO: - Et fantastisk møte. Dette har gått utrolig bra, bedre enn noen kunne ha forventet. Nå er vi på vei for å signere, sa Donald Trump da de to statslederne på morgenkvisten norsk tid kom ut etter tirsdagens møter.

Rundt klokka 7.40 norsk tid signerte de to lederne et dokument, hvis innhold Trump beskriver som «omfattende». Kim Jong-un lover på sin side at «verden vil se stor forandring» i den kommende tiden.

Akkurat hva de to lederne har blitt enige om er foreløpig ikke klart..

UVANLIGE BILDER: Verdenspressen beskriver møtet mellom de to mildt sagt uortodokse verdenslederne, Kim Jong-un og Donald Trump, som nærmest ubegripelig. Video: CNN / AP /Marie Røssland / Dagbladet / Foto: Kevin Lim/The Straits Times / Reuters Vis mer

Det hele begynte tre og en halv time tidligere. Litt etter skjema, noen minutter over tre natt til tirsdag norsk tid, tok de to statslederne hverandre i hånden foran det ventende pressekorpset, i det som må sies å være et av de mest omtalte møtene i historien.

De to mennene så ganske alvorlige ut da de hilste på hverandre foran pressen, men etter å ha gått bort til sine oversettere fanget kameraet opp at de to mennene, spesielt Kim Jong-un, smilte ganske bredt og ga hverandre et nytt håndtrykk.

VARME ORD: Donald Trump sa han følte seg «veldig bra» og at møtet ville bli «en enorm suksess». Da ordene ble oversatt til koreansk, brøt Kim Jong-un ut i et stort glis. Video: CNN Vis mer

Lokalt i Singapore var det som om tiden sto stille i noen små øyeblikk. Turister, presse og lokalbefolkning samlet seg foran tv-skjermer for å se verdens mest omtalte håndtrykk.

Da de to tok hverandre i hånden begynte flere å klappe.

God stemning

Stemningen mellom de to statslederne så også ut til å være ganske god. Etter håndtrykket gikk de til et nytt rom, der de svarte på et par spørsmål.

Trump ga uttrykk for at han hadde forhåpninger om at møtet skulle bli «enormt vellykket».

- Vi kommer til å ha et veldig bra forhold i tiden som kommer, sa Trump.

DIREKTE: Se CNNs sending fra møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer

Kim på sin side ga uttrykk for at det det har vært mange hindringer på veien fram mot møtet.

- Vi overvant dem alle, og vi er her i dag, sa Kim.

Siden trakk de to seg tilbake for et 45 minutter langt møte. Et møte der de to bare hadde selskap av sine oversettere.

Etter møtet dukket de to statslederne opp på en balkong, der de hilste til pressen.

- Møtet var veldig, veldig bra, sa Trump da de to statslederne fikk selskap av sine rådgivere under et lunsjmøte etter møtet de to hadde under fire øyne.

Trump sa at de to kommer til å løse «et stort problem, et stort dilemma».

- Ved å jobbe sammen, vil vi ta oss av dette, sa Trump.

OPTIMISTER: Donald Trump og Kim Jong-un møttes først privat i 40 minutter, før de satt seg ned sammen med rådgivere til en lunsj. Trump sa at det er mange ting som ikke er løst, men at de to lederne vil løse problemene ved å jobbe sammen. Kim Jong-un innrømmer også at de to lederne har utfordringer foran seg, men at Nord-Korea vil jobbe sammen med Trump. - Vi kommer til å lykkes, sier Kim. Video: CNN Vis mer

USAs utenriksminister Mike Pompeo, Trumps stabssjef John Kelly og sikkerhetspolitisk rådgiver John Bolton er blant dem som er tilstede under lunsjmøtet.

Bolton er forøvrig en mann som nordkoreanerne ikke akkurat har uttalt seg diplomatisk om.

- Vi har også tidligere pekt på Boltons kvaliteter, og vi skjuler ikke vår motvilje mot ham, het det i en uttalelse fra viseutenriksminister Kim Kye Gwan så seint som i mai.

GALSKAP: Like før møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump, kranglet to republikanere hjemme i USA om hva der skulle gjøre dersom møtet ikke skulle gå som ønsket. Video: AP / CNN / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Da var Nord-Korea irritert på at Bolton sammenliknet Nord-Korea med Libya.

Uansett så venter nå en hel verden på hva de to statslederne og deres rådgivere får ut av dagens møte.

Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

Trump har på forhånd sagt at Kim bare får denne ene sjansen. Den amerikanske presidenten har hevdet at han bare trenger ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

19 ÅR SIDEN: Donald Trump ble i 1999 intervjuet av CNNs Wolf Blitzer. Den gang mente Trump at USA burde sette seg ned og snakke med Nord-Korea for å få en slutt på atomvåpen-programmet, og i siste instans være villig til å bruke militærmakt for å stanse regimet. Nå, 19 år senere, er Trump USAs president og skal ha samtaler med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer