Møtet som alle hadde ventet på

LONDON (Dagbladet): Sirkus Arbeiderpartiet tok i går av fra Gardermoen i sterk turbulens. Forrige gang Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland satt sammen, kollapset Jagland dagen etter. Denne gangen gikk det bedre. Nå var det bare flyet som måtte skiftes ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette var møtet alle hadde ventet på. Rivalene i Arbeiderpartiets opprivende lederstrid skulle for første gang møtes ansikt til ansikt etter at partileder Jagland hadde fått illebefinnende og sykmelding, blant annet, etter sist møte med Stoltenberg. Åpenbart for å slippe unna et sulteftret pressekorps, hadde den reiseklare utenrikskomiteen med både Jagland og Stoltenberg, bedt om å få benytte VIP-avdelingen på Gardermoen.

Dermed måtte pressefolket som også hadde stått opp gruelig tidlig om morgenen, stå på innsiden av en regngrå vindusrute og betrakte den lille VIP-bussen som kom med stortingsrepresentanten direkte opp til flyet. Flyet måtte byttes på grunn av at høyttaleranlegget i flyet hadde kollapset! Da både politikere og presse kom seg på riktig fly, var det tydelig at Thorbjørn Jagland var lite fornøyd med presseoppmøtet og sa gjentatte ganger:

- Jeg har sagt det jeg har å si.

De mange timene politikerne i utenrikskomiteen skulle tilbringe under mellomlanding i London, ble kortet kraftig ned av en serie hendelser.

- Vi har bedre tid over Atlanteren til å gå gjennom en del ting vi skal gjøre i partiet framover, sa Jagland.

Stoltenberg la til: - Nøkkelen er å få fokus på hvordan vi skal lage sosialdemokratisk politikk for et nytt århundre.

For hundrede gang sa han at han først vil si noe om egne ambisjoner når valgkomiteen settes ned. Men en avklaring kom.

På spørsmål om vi ville se de to sammen i en framtidig Ap-regjering, svarte Stoltenberg kontant:

- Ja. Jagland er en god kandidat som utenriksminister, men det blir feil å sette sammen en ny Ap-regjering nå et halvt år etter regjeringsskiftet.