Møtet som ikke fant sted

Burde ikke Nelson Mandela og Barack Obama ha gått på kafe i Vilakazi?

I JOHANNESBURG: Barack Obama talte under under et besøk på Universitet i Johannesburg Soweto. Foto: REUTERS/Jason Reed
I JOHANNESBURG: Barack Obama talte under under et besøk på Universitet i Johannesburg Soweto. Foto: REUTERS/Jason ReedVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOWETO  (Dagbladet): Verdens fremste forbilder for svarte mennesker verden over var i går i Pretoria. De to er også forbilder for hvarandre. Men historien ville at de to ikke kunne møtes. Nelson Mandela, Sør-Afrikas tidligere president, lå livtruende sjuk, mens USAs president, Barack Obama, var på besøk, han måtte nøye seg med å møte Mandelas familie. I hvert sitt land var de den første svarte statslederen.

I begge land måtte de svarte føre en lang og lidelsesfull kamp mot raseskillet før svarte ble godtatt som likeverdige mennesker. I begge land var svarte både mindreverdige og fattige - dobbelt undertrykt. Men det skjedde i helt ulike historiske sammenhenger og til ulik tid.

Fattigdom kan man, om forholdene ligger til rette, arbeide og kjempe seg ut av, og ikke minst i USA har man stor tro på å være egen lykkes smed. Rase kan man ikke flykte fra. Å avskaffe raseskillet er derfor en forutsetning for å skape sosial framgang. Men da oppstår det gjerne et klasseskille mellom de frigjorte svarte etterpå.

Soweto er ikke hva det engang var, en enorm brakkeby for svarte utenfor Johannesburg. Nå viker rønnene for nye hus. På terrassen på taket av en restaurant sitter en gjeng «svarte diamanter», alle jenter, iført dyre moteklær og sko, og nyter rosévin mens de skravler bekymringsløst i sola en tidlig vinterettermiddag i Soweto. De kan se bort til Mandelas tidligere hus rett opp i gata. Like ved sitter unge svarte av begge kjønn fra den samme svarte middel- og overklassen ved utebordene på Sowetos mest berømte restaurant, Sakhumezi. De leker med ipad og dyre mobiltelefoner.

Her i gata Vilakazi har de fått ei lekegrind hvor ny rikdom kan nytes. Det er ei enestående gate med lave hus. Her ligger også restautanten «Rønna», sikkert nostalgisk ment, og Thali's Snack Bar & Bilvask, samt Mandela Familierestaurant. Det er den eneste gata i verden hvor to vinnere av Nobels Fredspris har hus, både Mandela og Desmond Tutu. Et stykke unna har Winnie Madikezela, Mandelas tidligere kone, et kjempehus med stor hage bak høye murer. Folk herfra flytter ikke ut når de blir rike, de bygger store hus og blir. Og Soweto har fått skikkelige kommunikasjoner, nye busser og kollektivfelt.

Her talte Obama til studentene på universitetet i går. Men om historien ikke hadde vært så vrang skulle det møtet som ikke fant sted, ha skjedd her. Mandela burde ha tatt med Obama på en spasertur i Vilakazi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.